skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

Історія кам’яної будівлі на схилі вулиці Оводова у Вінниці

Болеслав Лещинський у 1880-1906 рр. була міським гласним Вінниці (тобто місцевим депутатом). Уявіть лише – 26 років поспіль. Тож, вочевидь, йдеться про досить впливову і відому особистість, якщо містяни багато років обирали її до міської думи, інформує офіційна туристична сторінка Вінниці.

Юрист Болеслав Лещинський мав цегельню на Старому місті. А у середмісті він викупив земельну ділянку, де колись був розташований храмовий корпус жіночого Благовіщенського монастиря(між сучасними вулицями Монастирська, Оводова, Князів Коріятовичів та Кропивницького). Саме цей монастир у 1845 р. на свято Покрови Пресвятої Богородиці був перенесений до Браїлова і діє там досі.

А новий власник на цій землі збудував собі садибу, до якої входили будинок із вежею та господарські будівлі (в т. ч. каретний сарай і стайні). Вочевидь, заможного господаря вабило те, що садиба мала розташуватись на історичному бастіонному узвишші, де були залишки дерев’яно-земляних фортифікаційних укріплень міста XVII-XVIII ст. Тож свої будівлі він стилізував під середньовічну фортецю. І головним матеріалом оздоблення був камінь. Зокрема, роботи виконувались у техніці відкритої кам’яної кладки, тобто неотесаним каменем. Так виглядали і будинок, і система підпірних стінок, які утримують схил.

Нині від будинку залишилась тільки вежа. При “совєтах” його перебудували під гуртожиток, а башту використовували як кухню. Пізніше, із підведенням водопостачання, там також облаштували санвузли.

Щодо інших приміщень, то досі багато гостей, коли бачать кам’яну будівлю на схилі вул. Оводова, помилково вважають, що вона справді закладалась у середні віки. Але це не так. Утім, вона додає середмістю шарму і подобається як місцевим, так і туристам.

Шкода лише, що колись відомий ресторан молдовської кухні, що тут був досить довго, закрився. Але ця будівля знаходиться в самісінькому центрі, тож з часом все знову може змінитись.

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top