skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

Два дома – дві війни: історія палестинки Аміни Дани

Наразі водночас із російсько-українською війною триває й гостра фаза ізраїльсько-палестинського конфлікту. В зв’язку із цим кореспондент сайту «СічНьюз» поспілкувався із 20-річною палестинкою Аміною (це ім’я) Даною.

Вона є студенткою Вінницького національного медичного університету. Нагадаємо, що Палестина, де наразі мешкають батьки Аміни, – невизнана в світі країна. Палестинці вважають, що частина їхніх земель є окупованою.

Дівчина відмовилася оцінювати суто військовий конфлікт навколо Палестини, а ось на інші питання залюбки відповіла.

Здавала ЗНО українською

– Аміно, як ти потрапила до України, у Вінницю?

– Моя мама – українка, батько – з Палестини. Я є третьокурсницею Вінницького національного медичного університету. Тут непогана якість навчання і водночас це відносно дорого.

Моя старша сестра також вчилася у Вінниці на стоматолога. Я тоді приїхала до неї і залишилася. Хоча до цього вчилася в палестинській школі, ЗНО тут змогла здати українською (в Аміни гарна українська – авт.).

Це було ще до війни із росією. Якби вже тоді в Україні тривали широкомасштабні військові дії, напевно, я б не приїхала.

– Місто, де живуть твої батьки, зачепила війна?

– Вся наша родина мешкає у Хевроні (одне з найдавніших міст світу, що знаходиться в історичній області Юдея – авт.). Там наразі більш-менш спокійно.

Кінця війни в Палестині не видно; ситуація непередбачувана. Я хотіла взимку поїхати додому, в Хеврон. Але батьки порадили цього не робити, бо ніхто не може спрогнозувати, що далі буде в їхній країні.

– Хлопця або чоловіка де шукатимеш, в якій саме країні?

– Як вийде. Для мене лише важливо, щоб він був мусульманином. Також, після отримання медичної освіти у Вінниці я в будь-якому разі повернуся в Палестину.

Там мій справжній дім. Там живуть батьки, рідні. Палестинці взагалі мені подобаються, як люди. А клімат у тій країні набагато тепліший, ніж в Україні.

Викладає дітям арабську

– Ти вже не вперше виступала на обласних студентських змаганнях із шахів у Вінниці. Це твоє хобі?

– В Палестині я почала грати в шахи у 14 років. Виступала навіть на міжнародному рівні. Зокрема, представляла Палестину на міжнародній Спартакіаді в росії. Наша команда тоді посіла п’яте місце.

Але останнім часом займаюся шахами нечасто. Тому трохи забула деякі речі. В університеті шахові тренування відбуваються щочетверга.

– Чим ще займаєшся, окрім шахів і навчання?

– Граю на гітарі. Хоча часу на це бракує. Також викладаю арабську мову дітям, підробляю цим.

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Читайте також

Незряча віце-чемпіонка світу допомогла команді виграти студентський чемпіонат

Вінничан запрошують на зустріч із українськими Героями

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top