skip to Main Content

Австрія збирається відмовитися від газу, який транспортується через Суджу

Крім суто воєнного значення масового заходу Сил оборони України на Курщині та Білгородській області, наслідки успішної операції на землях, на яких споконвіку мешкали сотні тисяч українців, мають й величезне економічне значення для росії. Зокрема, після звільнення Суджі українськими військами путін та його кубло серйозно «бздонуло» щодо можливого перекриття поставки газу з росії до Європи.

До Угорщини, Словаччини та Австрії

«Новиє ізвєстія», посилаючись на директора Центру досліджень нафтогазової сфери Вищої школи економіки росії В’ячеслава Кулагіна, повідомляють, що через ГВС «Суджа» росія транспортує щорічно до Європи 15 млрд. кубометрів газу. Він експортується у три країни, які ще не відмовилися від російської газової голки: Угорщину, Словаччину та Австрію.

Кулагін говорить, що така кількість газу – це чверть усіх поставок газу від «Газпрому». А що казати про втрату «Газпромом» України з її колишніми 50 мільярдами «кубів», країн Балтії з сукупними 8 мільярдами, Польщею з її 15 мільярдами!

Якщо перекрити кран …

Якщо Україна перекриє краник у ГВС «Суджа», то названі країни не отримають названу кількість газу. Російський експерт повідомляє, що Україні невигідно перекривати газовий кран. Але така вірогідність є. Тому російська влада через фахівців «Газпрому» веде переговори з австрійською фірмою «OMW», яка є офіційним імпортером російського газу та має кабальний договір з «Газпромом» до 2040 року.

Росіяни просять, щоби «OMW» «вийшла» на уряд Німеччини, який би вплинув на Україну з метою збереження транзиту російського газу. Розглядалась кандидатура угорського прем’єра Віктора Орбана, але він «нерукопожатний» в серйозних політичних колах, і в росії на нього вже серйозно ніхто не ставить. Але…

Цей же Кулагін повідомляє, що Австрія, не дивлячись на багаторічний контракт з «Газпромом», таємно від росії зафрахтувала у Німеччині портові потужності для прийому норвезького газу замість російського.

Австріяки відкрито говорять про вихід з газового договору з росією. І ситуація у Суджі для цього як ніколи підходить.

Олександр МАЗАН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top