skip to Main Content

Безкоштовні басейн та МРТ – які пільги у вінницьких ветеранів війни  

Директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова розповіла, які пільги та взагалі яка підтримка є у вінницьких ветеранів війни.   

Міський територіальний центр надання соціальних послуг опікується одинокими людьми похилого віку та особами з інвалідністю. Але відтепер членів сімей загиблих Захисників і Захисниць ми вже беремо на обслуговування незалежно від доходів та наявності інших членів сім’ї! Лише якщо вони мають відхилення у руховій активності. Ось цим й доповнили діяльність Терцентру.  
До речі, і центр реабілітації «Гармонія» постійно проводить різноманітні цікаві та корисні заходи.  Захисники і Захисниці мають право відвідувати цей реабілітаційний центр, – каже вона.  

– Валентино Романівно, у Вінниці діє окрема програма підтримки родин загиблих Захисників і Захисниць, а також безвісти зниклих людей (за особливих обставин). Що конкретно робиться в цьому напрямку?

– Цю програму ми напрацьовуємо разом із громадською організацією «Ветеранський простір». Основна увага по ній приділяється родинам, де є загиблі Оборонці, а також родинам Захисників. Серед іншого, нещодавно депутатський корпус затвердив безоплатне відвідування басейну «Аква-Він» особам з інвалідністю внаслідок війни. Для цього треба мати довідку, що Захисник з інвалідністю зможе за станом здоров’я відвідувати басейн. А також він має бути включений до нашого муніципального реєстру. При цьому ми не розділяємо воїнів АТО і тих, хто почав захищати країну під час повномасштабного вторгнення російської федерації.

Взагалі у Вінниці військових з інвалідністю першої, другої і третьої груп приблизно 500 осіб. Але хто з них може відвідувати басейн за станом здоров’я, ми дізнаємося лише після висновку лікарів.

Також в рамках програми наш лікувально-діагностичний центр надає безкоштовні послуги учасникам бойових дій, особам з інвалідністю. Приміром, вони там можуть пройти процедуру МРТ.

Ви також куруєте ветеранську програму «Рівний – рівному». Вона успішно розвивається?  

– Ця програма розвивається дуже добре. Експериментальний проєкт був започаткований минулого року Міністерством у справах ветеранів. Вінницька область долучилася до нього однією із перших, з жовтня 2023 року.

Помічники ветеранів пройшли відповідне навчання, у Вінниці створили відповідний сервісний офіс. Він діє на базі міського центру соціальних служб. Заробітна плата, комп’ютерне обладнання і приладдя для функціонування цього офісу ветеранів здійснюється за рахунок бюджету територіальної громади.

На сьогодні сім’ям ветеранів і родин загиблих у Вінниці надали понад 11 тисяч послуг. Помічники ветеранів працюють за принципом «Рівний – рівному», і це дуже позитивно. Адже наші земляки регулярно повертаються з війни і потребують підтримки в своєму місті. Важливо надати їм супровід і сприяти у переході від військової служби до цивільного життя.

– Скільки загалом помічників ветеранів у нашому місті?

– В нашому штатному розпису є керівник офісу і 12 помічників ветеранів. Ними є учасники бойових дій, особи з інвалідністю або члени родини Захисника чи Захисниці. Помічники ветеранів працюють в «Прозорих офісах» та в офісах Пенсійного фонду (на Замостянській, 7  та на Брацлавській, 85).

– Яка допомога надається людям, у яких рідна людина загинула на війні?

– Для сімей, які понесли втрату рідної людини і мають відповідний статус, окрім державних програм, передбачені і міські муніципальні пільги. В першу чергу це матеріальна допомога людям, які опинилися в складних життєвих обставинах, на оплату житлово-комунальних послуг. У літній період це 500 грн. на домогосподарство, у зимовий – 1000 грн.

Якщо в таких сім’ях є дітки, які йдуть до першого класу, їм дається матеріальна допомога – 5000 грн. на кожну дитину.

Також існує матеріальна допомога на оздоровлення на дитину до 18 років – 5000 грн. Якщо в родині троє дітей, то разова допомога (на рік) складатиме 15000 грн.  

А ще члени сімей загиблих воїнів мають право на компенсацію санітарно-курортного лікування. В зв’язку з військовими діями курортне лікування припинено. Але, якщо члену такої родини потрібно пролікуватися, він це робить самостійно і надає довідку про використані кошти. А ми компенсуємо на суму до 15000 грн. Якщо вона більша, то людина докладає власні гроші. Якщо сума менша, то ми відшкодовуємо за фактом, але не більше 15000 грн.

Членам сімей загиблих Захисників і Захисниць компенсуємо витрати на зубне протезування. Маємо договір зі стоматполіклінікою, якій сплачуємо витрати на ці роботи.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top