skip to Main Content

Більшість проти присвоєння Фаріон звання Героя України – опитування «СічНьюз»

Ірина Фаріон – ім’я, яке викликає неоднозначні реакції у суспільстві. Для одних вона – патріотка, яка відстоювала українську мову та культуру, для інших – зрадниця та агентка ФСБ. Її гострі висловлювання, зокрема, щодо військових, і різкі оцінки людей, які носили неукраїнські імена, завжди викликали хвилю обурення.

В одному з найгучніших скандалів Ірина відкрито заявляла, що «Альон» треба відправляти в Московію, а хлопця з Криму взагалі здала російській владі. Ці слова зробили її ворогом багатьох українців.

Після того, як Фаріон на загал “злила” дані хлопця з Кремля, командир третьої окремої штурмової бригади Дмитро Кухарчук, не зміг залишитися осторонь. Він прокоментував скандал.

– “Та яка вона агент ФСБ?” – питали ви. Фаріон цинічно на весь Інтернет підставила хлопчика з Криму, який висловив їй свою підтримку.

Хлопчик щиро вірив, що Ірина – світлий янгол і врятує його. Але ні, вона просто підставила хлопчину, тим самим підірвавши віру свідомих кримчан.

Наступного разу вони декілька разів подумають, перш ніж допомагати українській боротьбі. СБУ, ви де!??? – написав Кухарчук.

Від критики до захоплення

Навіть думки медійних осіб про пані Фаріон різняться. Український боксер Олександр Усик публічно висловив своє обурення щодо Фаріон у вірші російською мовою. Вірш викриває її як агентку Кремля та засуджує її діяльність.

Текст – мова оригіналу

Фарион свой рот открыла и полезло из рота,
мусор видит эта дива, поливает не щадя:
"Если бы я была у власти, всех бы научила я,
как вести себя, как думать, как вам жить, сказала бы я".
Дорогая вы Ирина, сколько погубили душ?
Сколько написали писем вы в контору красных груш?
В молодости вы активно представляли КПСС,
а сейчас кричите громко, что враги все это, стресс.
Вы – агент Кремля уж точно, тут и к бабке не ходи.
Я желаю вам досрочно – счастья, радости, любви.

Після прочитання вірша Олександр Усик також звернувся до захисників України.

– Всім хлопцям, які боронять нашу Україну, неймовірна повага. Слава Україні! – сказав він.

З іншого боку, Віталій Козловський висловлює іншу думку про Ірину Фаріон, називаючи її «суперзіркою» і захоплюючись її вимовою та принциповістю, хоча й визнає її надмірну емоційність.

– Для мене – це суперзірка. Все, що вона говорить, мені дуже подобається і бринить у серці. Подобається її вимова, але єдине, що вона – надто емоційна. І через це тебе не сприйматимуть. Вона ображає, але я розумію, чому вона це робить. Вона завжди була свідомою й зі своєю незмінною позицією. Тактику пояснювальну можна змінити. Треба бути толерантним. Неможливо комусь агресивно нав’язати кохання. Мені подобаються її думки. Хоча вона дуже принципова. Її наміри мені зрозумілі. Ми сьогодні всі люті, – розповів співак.

Петиція на сайті Кабміну

Після трагічного вбивства Ірини Фаріон 19 липня її постать обговорювали всі. На сайті Кабінету міністрів з’явилась петиція про надання їй звання Героя України посмертно, що викликало нову хвилю суперечок. Станом на зараз петиція набрала 13397 голосів з необхідних 25 тисяч.

Думки українців

– Є набагато кращі кандидати на звання Героя України. ЗСУ наші Герої, а не ця розпіарена особа, – пишуть користувачі під опитуванням.

Інші ж, навпаки, активно вступають в дискусію та запевняють, що вона достойна цього звання.

– Крім того, що Ірину Фаріон зухвало вбили. Так ще провели і продовжують кампанію наклепництва і оббріхування – повиривали з контексту вигідні нашому ворогу наративи і розповсюджують їх. Я вважаю, що Ірина Фаріон – герой України, професор-мовознавець, популяризатор і просвітниця нашої рідної мови. В неї є канал на «Ютубі» (студія Фаріон), де багато навчального матеріалу про мову та історію України, – коментує Наталія Мазур.

Яна ТИХОЛАЗ,”СічНьюз”

Поділитися
3.5 11 голосів
Рейтинг статті
4 Коментарі
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Василь
1 місяць тому

Героя України неадеквату. Хто взагалі першим запропонував дати Героя такій особі, покажіть.

Ірина
1 місяць тому

Та за що цю маргіналку з каламутним комуняцьким минулим (а як відомо, комуняк колишних не буває) нагороджувати такою нагородою. Що героїчного воно зробило? Кому взагалі в макитру прийшла така думка про нагородження цієї істоти.

Толік
1 місяць тому

Оооо, пішло гівно по трубах…
Навіть у могилі Фаріон не дає спокою українофобам

Оксана
1 місяць тому

Стільки скільки зробила Ірина Фаріон для України дуже мало взагалі хто зробив.
Жінка-титан.
Але як Шевченка, Міхновського, Стуса, Телігу не сприйняли у свій час, так і її частина суспільства. Усі вони говорили те саме, що і вона. Але стаду достатньо лиш заголовка з жовтої преси.
Для цього достатньо хоча б почитати текст петиції.
Колосальна наукова, просвітницька, політична діяльність. 30 років послідовної боротьби за ідентичність та утвердження української мови, а, отже, боротьби за національну безпеку України і її державність. Це чітко визначено в Конституції та рішенні Конституційного суду – загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, бо основої державності України як унітарної країни є українська мова.

Back To Top