skip to Main Content

«Біологічний чоловік» відгамселив жінку на Олімпіаді

На Олімпіаді знову розгорівся скандал. Цього разу вся увага прикута до гендерного конфлікту між італійською боксеркою Анджелою Каріні та алжирською суперницею Імане Хеліф. Причиною конфлікту стало те, що Імане вважається “біологічним чоловіком”. Недарма вона у 2023 році вона не пройшла гормональний тест та була дискваліфікована за занадто високий рівень тестостерону. Однак до участі в Олімпіаді-2024 була допущена.

Під час змагань після початку поєдинку 1/8 фіналу жіночого боксу, італійка зупинила бій із вигуками, “Це несправедливо”, а після поєдинку відмовилась потиснути руку суперниці.
Але правила є правила. Рефері підняв руку Хеліф догори, вказавши на переможницю, як годиться за офіційними вказівками.

Йду з піднятою головою

Італійка прокоментувала свій вчинок.

Я звикла страждати, але ніколи не отримувала таких ударів, це неможливо продовжувати. Я не можу сказати, що це незаконно. Я вийшла на ринг, щоб битися. Але після першої хвилини мені вже не хотілося. Я почала відчувати сильний біль у носі. Я не здавалася, але удар був занадто болючим, і я сказала, що з мене досить. Я йду з високо піднятою головою, – коментує Анджела після поєдинку.

Наразі офіційних коментарів від організаторів немає. Але за Олімпіадою слідкує чимала кількість людей по всій планеті.

Реакція світу

За лічені години конфлікт набув чималого розголосу. Осторонь не залишилися ані медійні, ані звичайні глядачі.

Про ситуацію висловилася очільниця уряду Італії Джорджа Мелоні. Політикиня вважає, що спортсмени із чоловічими генетичними характеристиками не повинні допускатися до жіночих змагань

Я вважаю, що спортсмени, які мають чоловічі генетичні характеристики, не повинні допускатися до жіночих змагань. І не тому, що ви хочете когось дискримінувати, а щоб захистити право спортсменок змагатися на рівних умовах, – сказала Мелоні.

Відома письменниця та авторка книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг поширила відео МОК, на якому керівниця відділу безпечного спорту Кірсті Берроуз розповідає про Париж-2024, який “пропонує найповніший пакет ініціатив з охорони психічного здоров’я та безпеки”.

Письменниця написала, що МОК дозволив “вийти чоловікові” на ринг проти жінки-боксерки.

У молодої боксерки щойно відібрали все, заради чого вона працювала і тренувалася, тому що ви дозволили чоловікові вийти з нею на ринг. Ви – ганьба, ваш “захист” – це жарт, а Париж-2024 буде назавжди заплямований жорстокою несправедливістю, вчиненою щодо Каріні, – написала Роулінг.

Американський професійний боксер Раян Гарсія на своїй сторінці у twiter написав, що взагалі не розуміє, що відбувається.

Зачекайте, це реально? Чоловік б’ється з жінкою на Олімпіаді? Хтось може це пояснити?,- запитує боксер.


Були й ті, хто підтримали алжирську боксерку. Зокрема, футболіст «Мілана» та збірної Алжир Ісмаель Беннасер, висловив підтримку на першій хвилі обговорень.

Повна підтримка нашої чемпіонки Імане Хеліф, яка потерпає від хвилі невиправданої ненависті. Її присутність на Олімпійських іграх є просто результатом її таланту та наполегливої праці. Ми віримо в те, що ви несете кольори Алжиру високо, – коментує футболіст.

Юридичний аспект

“СічНьюз” вирішили зануритись глибше у конфлікт та знайти чинні правила Олімпіади стосовно трансгендерів.

У 2004 роі МОК дозволив трансгендерним спортсменам брати участь в Олімпіаді. Але для цього вони повинні пройти чималу процедуру.

Для того, щоб трансгендери могли брати участь у змаганнях, вони мали:

  • Пройти операцію по зміні статті.
  • Спортсмени повинні юридично змінити свою стать.
  • Пройти гормональну терапію (рекомендованим часом є два роки).
    Однак у 2024 році МОК вирішив змінити правила й дозволити “біологічним чоловікам” змагатися з жінками навіть без підтвердження низького рівня тестостерону.

Одразу виникає питання, яким чином будуть відбирати противників?

Все дуже просто. Згідно з новим документом, тепер дозволяється кожному спортивному керівному органу самостійно «визначати, наскільки спортсмен може мати непропорційну перевагу над своїми однолітками, беручи до уваги природу кожного виду спорту» без обов’язкового допустимого рівня тестостерону в крові.

Міжнародна федерація, спортивна організація чи будь-яка інша сторона ніколи не повинні тиснути на спортсменів (за критеріями відповідності чи іншим чином), щоб вони проходили непотрібні з медичної точки зору процедури або лікування для відповідності критеріям статі, – йдеться у заяві комітету.

Ба більше, якщо завищені показники тестостерону будуть виявлені в ході тестування на допінг, то організатори спортивних заходів не матимуть права відлучити такого спортсмена від жіночих змагань.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top