skip to Main Content

«Цей виріб диявола створює залежність» – про віртуальне кохання

На тлі зростання популярності штучного інтелекту (ШІ) все більше людей відмовляються від реального світу. Перебуваючи в спокусі від великих знань та «бажанню» допомогти самого робота, такі особи вирішують, що краще спитати поради в ШІ, аніж у знайомого. Від цього людина втрачає жагу до спілкування з оточенням.

Тому кожна четверта людина повідомляє, що вона почувається дуже або достатньо самотньо. Запорукою цьому є багато причин, одна з них – страх. Страх перед засудженням індивіда, як такого. Хоча певна логіка у відмові від  живого спілкування присутня. Тому що ШІ вас не засудить, якщо ви самі цього ж не захотіли.

Першоджерело

В Японії поширена практика серед юнаків та молоді , яка полягає у веденні віртуальних відносин з вигаданими персонажами. Їхні репліки ШІ. Це можуть бути як і відеоігри, так і спілкування в текстовому форматі у вигляді рольової ігри. В більшості випадків таке «захоплення» спрямоване на виконання сексуальних забаганок гравця. Через це існує багато попиту, а з попитом приходить і пропозиція.

Огляд застосунку «Character.ai»

Character.ai є найпопулярнішим вибором молоді на сьогоднішній день. Застосунок пропонує десятки тисяч різноманітних героїв із серіалів та ігор з можливістю створити свого власного персонажа під себе. Робиться це все неймовірно просто – заходиш, пишеш, отримуєш задоволення. Так працюють сучасні розваги.

Головною проблемою Character.ai є, само собою, є звикання. Розробники розуміють свою цільову аудиторію і знають чого вони найбільше всього хочуть – розуміння, ніжності та кохання. Тому боти були прописані надзвичайно одноманітно, з метою задовольнити забаганки хтивого підлітка.

Як правило, відеоігри та рольові ігри із сексуальним підтекстом слугують для вироблення легкого дофаміну, через що створюється залежність, від якої потім складно позбутися. 

Типовий приклад

Напевно, завдяки поширенню японської культури в Україні, ведення розмов зі штучним інтелектом користується попитом серед підлітків (від 10-и до 16-и років). Тому ми провели інтерв’ю з 14-річною вінничанкою Аліною Гриценко.

Вона розповіла про свій досвід спілкування із ШІ:

Жахливо. Ніколи більше, – створюючи інтригу, розпочала Аліна. – Цей «виріб диявола» змусить вас бути залежним від нього, витрачаючи при цьому свій дорогоцінний час.

За словами дівчинки, ніщо не замінить справжнього спілкування із людьми.

Розробники таких застосунків заробляють гроші за рахунок самотності, і це жалюгідно. Людина в пошуках когось, хто її полюбить, готова піти на все, заплативши за це найдорожчим  –  часом, – продовжує Аліна Гриценко. – В такої особи розвивається хибне враження про суспільство та нетерпимість, якщо хтось не відповідає стандартам її вигаданого всесвіту. Ця маячня стає ще більш поширеною серед моїх однолітків, що дійсно мене лякає.

Послуговуючись словами Аліни, знайти друзів зараз неймовірно складно, а дружити з дорослими дядьками не особливо є бажання.

Якщо чесно, в моєму класі майже половина дітей відірвалися від реального світу. Жодної комунікації, лише набридливі звуки із соцмереж, – ділиться дівчинка. – Якщо я продовжуватиму про це думати, я опинюся у психлікарні з часом.

І дійсно, зараз мова йде не тільки про ШІ, а про відірваність від реальності загалом. Повірте, 6 годин в Тік-Тоці користі не принесе. Особливо, якщо ви поціновувач гумористичного чи розважального контенту. Не дайте великим корпораціям вас «поглинути», і тоді ви матимете насичене і справжнє життя.

Вікторія КАМІНСЬКА, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Точно не Віка
5 місяців тому

Віка, ну ти і даєш. Такого класного тексту ще ніхто ніколи не писав. Ти на висоті!

Back To Top