skip to Main Content

Цвіт з липи – користь та протипоказання

Вже розпочався сезон цвітіння липи, і вінницькі вулиці огорнув приємний, солодкуватий аромат. Тисячі людей вирушають до парків, лісів, на узлісся, щоб назбирати цілющі квіти цього чудового дерева.

Але увага! Не поспішайте збирати липу з першого ліпшого дерева. Її якість та склад напряму впливають на користь чи шкоду, яку вона може принести. Фармацевт Марія Івлєва застерігає: якість та склад липового цвіту напряму впливають на його користь чи шкоду. Важливо, щоб він відповідав стандартам ДФУ (державної фармакопеї України).

Марія Івлєва детально прокоментувала цю тему читачам «Січньюз». 

Чим корисне

Липа насичена великою кількістю вітамінів А та С, має в складі ефірну олію,кальцій, залізо та магній. Також липовий цвіт має жарознижуючі і протизапальні властивості, протинабряковий та імуностимулюючий ефект. Відвари використовують як відхаркувальний, жовчогінний, знеболюючий, спазмолітичний та тонізуючий засіб.

Дуже важливий липовий цвіт для жіночого здоров’я. У період вагітності він допоможе успішно чинити опір вірусним та простудним захворюванням, у деякій мірі замінить жарознижуючі ліки. При складному перебігу клімаксу трав’яний збір з липовим цвітом заспокоїть і частково заповнить нестачу гормонів, оскільки містить фітоестрогени.

Тонізуючу дію липовий цвіт має і на жінок, і на чоловіків. Він стимулює кровообіг, прискорює метаболізм, підвищує настрій та працездатність, усуває хронічну втому, знімає стрес.

Якщо заварити липовий цвіт ввечері, за 2-3 години до сну, то ефект буде зворотнім: теплий ароматний напій розслаблює, заспокоює.

Якщо додати в чашку трохи меду та листочок м’яти, то вийде чудовий вітамінний коктейль, який гарантує глибокий сон, якісний відпочинок і бадьорий ранок.

Протипоказання

Володіючи безліччю корисних властивостей, липа має і протипоказання, з якими неможливо не рахуватися. В жодному разі не слід замінювати звичайний зелений або чорний чай на липовий і пити його щодня, не роблячи тимчасових перерв.

Адже чай з липи — це, в першу чергу, ліки, що надають певний вплив на організм. Лікуватися потрібно курсами, дотримуючись режим прийому. Інакше можна отримати захворювання серця, погіршення зору і порушення в роботі органів сечостатевої системи.

Зазвичай липовий цвіт заварюють і п’ють кожен день три тижні, після чого слід зробити перерву на 10-15 днів. Людям, які страждають серцевою недостатністю, ці природні ліки протипоказано.

Липа є унікальним деревом, при правильному збиранні та вживанні здатною позбавити від багатьох хвороб. Якщо немає можливості заготовити квіти самостійно, можна купити збір в аптеці. Так як липа відноситься до природних ліків, її можна застосовувати і дорослим, і дітям.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top