skip to Main Content

До Дня охорони довкілля згадуємо наслідки російських бомбардувань

П’ятого червня відзначається Всесвітній день охорони довкілля. Ця подія, започаткована Організацією Об’єднаних Націй у 1972 році, слугує нагадуванням про те, що здоров’я планети залежить від наших дій.

Через постійні обстріли та бомбардування росії, екологія України дуже постраждала. Це призвело до викиду великої кількості токсичних хімічних речовин у навколишнє середовище.

24 березня 2022 року росіяни поцілили у нафтобазу у Калинівці, що під Києвом. Пожежа тривала п’ять днів, згоріло 22 резервуари з нафтопродуктами, 8 залізничних естакад з вагонами-цистернами та трубопроводи. У результаті горіння 5,8 тисяч тонн палива в атмосферне повітря Київщини потрапило 20 тисяч тонн забруднюючих речовин. Зокрема: 19 тисяч 935 тонн діоксиду вуглецю, 36 тонн оксиду вуглецю, 8 тонн діоксиду азоту та 3 тонни оксиду цинку.

На початку повномасштабного вторгнення росіяни обстріляли молдовський танкер Millennial Spirit, на якому було понад 500 тонн дизельного палива, після чого він чотири місяці залишався у морі, адже через блокаду його не могли звідти забрати.

Танкер дрейфував у територіальному морі без екіпажу із залишками дизпалива на борту, і влітку 2022 року знову був атакований росіянами. Після другого влучання з’явилися повідомлення про пожежу, а згодом, приблизно на тому ж місці, помітили нафтову пляму. Сам танкер, імовірно, затонув.

Обстріли та горіння кораблів у морі загрожують не лише викидами забруднюючих речовин у повітря. Затоплена і пошкоджена військова техніка є джерелом забруднення нафтопродуктами, які створюють на поверхні моря непроникну для кисню плівку. Крім того, ці нафтопродукти токсичні для більшості морських мешканців: від мікроорганізмів до великих ссавців, як-от дельфінів. Усе це в комплексі може призводити до загибелі морських організмів і суттєвих змін у харчових ланцюгах.

Наслідки цієї екологічної катастрофи важко уявити. Нам доведеться не лише відбудовувати зруйновані міста та села, але й відновлювати екосистеми, які постраждали від війни.  

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top