skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

Дуб Гаврило у Вінниці був свідком Українських визвольних змагань і світових воєн

У Вінниці, навпроти колони Магдебурзького права, є унікальна пам’ятка природи. Це дуб навіть має ім’я – Гаврило. Із 2019 року це стародавнє дерево отримало офіційний статус ботанічної пам’ятки природи міської громади. Його стовбур сягає понад 22 метрів у висоту, а ширина крони – приблизно 25 метрів. Про це інформує офіційний туристичний сайт Вінниці.

Дуб завжди вважався козацьким оберегом. У геральдиці таке дерево позначає видатний шляхетний рід, визнання його заслуг, військову міць і давню владу. Це цілком «лягає» у версію появи дуба Гаврила у місті над Бугом, яку пов’язують з іменем Івана Богуна.

Кілька екологічних організацій проводили дослідження по вікових кільцях дуба, але їхні підрахунки дуже різняться. Вік Гаврила оцінюють від 180 до 460 років. Вінницький дуб точно був свідком падіння Російської імперії і Українських визвольних змагань, обох світових воєн і Голодомору 1932-1933 рр.

Якщо ж дубу понад 400 років, то він навіть застав часи, коли Вінниця разом з усім Поділлям відійшла до складу Речі Посполитої. Тоді з’явились єзуїтський колегіум, збудовані монастирі єзуїтів й домініканців, знамениті Мури.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Читайте також:

У Вінниці відкривається фотовиставка “Гвардія опору”

Чи довго триматиметься на Вінниччині тепла погода

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top