skip to Main Content

Історія будинку купця Авраама Мар’янчика, що біля готелю “Савой”

У Вінниці, одразу до одного з найбільш впізнаваних творінь архітектора Григорія Артинова, колишнього готелю «Савой», примикає двоповерхова будівля. Вона також датується початком ХХ ст. Її автором став той самий легендарний вінницький зодчий. Про це інформує офіційна туристична сторінка Вінниці.

Цей будинок був зведений на землі купця Авраама Мар’янчика, який придбав велику ділянку на розі вулиці Хмельницького (так тоді називалась нинішня вул. Оводова) та Олександрійського парку – головної зеленої перлини Вінниці того часу. Сусідній прибутковий будинок купця із терасою та еркером будувався трохи пізніше.

А ця будівля впритул до «Савою» зводилася у два етапи. Спочатку в 1900 р. Артинов виконав проект одноповерхового, прямокутного в плані будинку для п’яти магазинчиків із окремими входами. Входи влаштовані посередині вітрин магазинів. Г-подібну конфігурацію будівля отримала вже після виконання надбудови другого поверху. У 1909 р. будинок стає житловим, із квартирами на 2-му поверсі та магазином сільськогосподарського‍ та землеробського устаткування на 1-му. Загальне вирішення фасадів виконано в стилі артинівського модерну.

Рішення головного фасаду симетрично-осьове. Вікна прямокутні, вертикальних пропорцій із пласким обрамленням та ліпними фартухами у підвіконнях. Характер декорування має типові для модерну деталі. Балкон на 2-му поверсі має декоративне огородження. Будівля забарвлене у блакитні відтінки. Дослідники переконані, що оригінальна кольорова гамма повинна мати пастельні, охристі тони. Як і на початку ХХ ст. нині на 1-му поверсі розташовані магазини, а над ними — житлові квартири.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top