skip to Main Content

Історія колишнього прибуткового будинку у самому центрі Вінниці

Розповімо про будівлю в самому центрі Вінниці. У неї сусідами є синагога з одного боку та колишня садиба Овадія Вергіліса з іншого. Красивий триповерховий цегляний будинок, що знаходиться на Соборній, 58, багато вінничан знають як місце, де останні років 15 на першому поверсі і в підвальному приміщенні завжди розміщувались заклади харчування. За цей час їх там було щонайменше три. Про це нагадує офіційний туристичний сайт Вінниці.

Виявляється, що цей перший поверх дійшов до наших днів уже перебудованим. А деталі оформлення фасаду частково були втрачені. Будівля споруджена на площі, де коли пролягав провулок, вісь якого зберіглась завдяки проїзду попід арку, який веде у внутрішній двір.

Приміщення будувалось як прибутковий будинок у 1910-х, а датування прибудови, що знаходиться у дворі, – до 1950-х. Планування – трисекційне поверхове. Головний фасад, який виконаний з облицювальної цегли, має лаконічний вигляд завдяки геометричним архітектурним формам. Урізноманітнюють його невеликі балкони.

Перший поверх, на думку дослідників, від самого початку планувався під торговельне приміщення. А щодо стилю, в якому виконано будівлі, то вони схиляються, що це схоже на раціоналістичні течії модерну. Григорій Артинов чи хтось інший був автором проєкту, відомостей немає. Як і про власника цього прибуткового будинку.

Єдине, що дослідникам вдалось дізнатись від сусідів-старожилів. Коли Україна вже здобула незалежність, до Вінниці приїздив чоловік, який називав себе нащадком власника цього прибуткового будинку. Він прилетів зі США. І його цікавило у нашому місті лише одне питання – у який спосіб він може повернути собі у власність це приміщення, як законний спадкоємець колишнього господаря? Але оскільки в Україні немає закону про реституцію (повернення майна старим власникам), то поїхав він ні з чим. І з того часу про нього більше нічого не було чути.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top