skip to Main Content

Крижопільські волонтери запустили власне виробництво дронів

У Крижополі (Вінницька область) волонтери запустили виробництво FPV та інших дронів! Генератором ідеї та організатором виробництва став Олександр Гіроль. Він волонтерить із перших днів війни. Раніше Олександр Петрович ганяв автівки з Європи і відвозив на фронт. Переважно у ті військові частини, де воюють його земляки-крижопільчани.

Не припиняє він цього робити й зараз. Але нещодавно разом із однодумцями налагодив ще й виробництво саморобних дронів і подальшу передачу їх бійцям. Деталями волонтер поділився із читачами «СічНьюз».

– Збіркою дронів опікується крижопільський волонтерський осередок. Зокрема, ГО «Акорд». Виявляється, у Крижополі є спеціалісти, які можуть збирати дрони. Це колишні телемайстри, ремонтники телефонів тощо. Чимось допомагають фахівці з Томашполя тощо.  

Спочатку ми складали дрони в тестовому режимі із частин, як конструктор. Коли хлопці на фронті схвалили, почали працювати активніше.

Щоб здешевити виробництво, додатково розпочинаємо власне виробництво каркасів для дронів. Зокрема, на 3D-принтері друкуємо частину, а фрезерним станком із ЧПУ вирізаємо інше.

Батареї для дронів робить фахівець із Томашполя. Використовує для деталі електромобілів. Хоча це й нібито відходи, але виходить якісно.   

– Олександре Петровичу, де берете кошти на виробництво?

Хоча ціна наших дронів – найменша, все одно вони коштують грошей. Адже не всі деталі ми робимо самі. Потрібно купувати мотори, процесори, відеокамери, матеріал для каркасів …

Також постійно потрібні кошти на ремонт автівок, які переганяємо військовим. Тому нам люди донатять. Не лише із Крижополя, але й з інших міст і сіл. Серед іншого, допомагають й місцеві школярі, які збирають кошти на ярмарках. Незабаром у двох наших  ліцеях будуть випуски. Випускники і працівники ліцею збирають кошти на наші дрони. А ми, в свою чергу, від їхнього імені відправимо ці безпілотники на передову.      

Куди їх відвозите?

Відправляємо туди, звідки є замовлення. Іноді перед цим доводиться спеціально акумулювати кошти. Востаннє ми передали два дрони з особливими потужними батареями розвідникам, серед яких є і наші земляки. Ці розвідувальні дрони можуть пролітати понад 30 км. Виявляється, ми й таке можемо.     

Все впирається у фінансування. Будемо відправляти на передову стільки дронів, скільки назбираємо коштів на їхнє саморобне виробництво. Собівартість одного сягає 10,5 тисяч гривень.  

Які саме безпілотники робите?

Різні. Вони мають виконувати різні функції, і все це потрібно на фронті. Зокрема, скидання вантажу, «камікадзе» і розвідка.

Наші дрони можуть повертатися на базу або ні, в залежності від поставленого завдання. З потужними батареями вони летять до 30 км, з менш потужними – до 15 км.     

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top