skip to Main Content

Ладижинське та Дмитренківське водосховища на Вінниччині використовували протиправно

Виявлено, що Ладижинське та Дмитренківське водосховища використовувалися з порушенням інтересів держави і прав громадян. Про це інформує пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

Опис водойм

Ладижинське водосховище – одне з найбільших на річці Південний Буг. Довжина сягає 45 км. Воно розташоване на території Гайсинського та Тульчинського районів.

Протяжність Дмитренківського водосховища становить 7,7 км. Знаходиться на річці Сіб, що є басейном Південного Бугу. У межах Гайсинського району.

Обидві водойми мають комплексний вплив на екосистему Вінницької області та є критично важливими для її стабільного розвитку. Адже регулюють такі ключові аспекти в регіоні, як водопостачання, зрошення, регулювання стоку, гідроенергетика, рекреація і туризм.

Порушення на Дмитренківському водосховищі

Прокуратура встановила, що з 2016 року господарство використовувало Дмитренківське водосховище для штучного розведення риби на підставі режиму рибогосподарської експлуатації водного об’єкта та без сплати орендної плати до місцевого бюджету.

Водне та земельне законодавство визначають, що єдиною підставою користування водними об’єктами для рибогосподарських потреб є договір оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом. Таке право реалізується шляхом продажу на земельних торгах.

Використання водного об’єкта виключно на підставі режиму рибогосподарської експлуатації порушує законодавство і призводить до втрати бюджетних надходжень.

Крім того, це водосховище має комплексне призначення – для потреб зрошення та енергетики – тому воно взагалі не може бути об’єктом оренди.

У 2023 році Гайсинська окружна прокуратура подала позов з метою повернення Гайсинській міській раді земельні ділянки водного фонду площею 488 га, на яких розташоване водосховище.

Господарські суди першої та апеляційної інстанцій з позицією прокуратури погодилися. Позовні вимоги задовольнили та зобов’язали приватне підприємство повернути землі.

Наразі на виконання судового рішення ділянки повернуто.

Що коїлося на Ладижинському водосховищі

Також органи прокуратури Вінниччини звернулися до суду ще з 3 позовами про повернення Гайсинській і Ладижинській міським радам та Кунківській сільській раді земельних ділянок Ладижиського водосховища площею понад 1000 га.

Вони перебували у комерційному використанні за аналогічних обставин – на підставі режиму рибогосподарської експлуатації водного об’єкта.

Штучне риборозведення у водосховищі також негативно впливало на якість води і створювало загрозу здоров’ю людей, оскільки воно використовується для питних потреб мешканців Ладижина.

Законодавство забороняє передавати в оренду для рибогосподарської діяльності водні об’єкти, що використовуються для питних потреб населення. Це пов’язано з тим, що до водойм вносяться мінеральні та органічні добрива, здійснюється ущільнена посадка риби та її годівля штучно виготовленими кормами, що суттєво погіршує якість води у водному об’єкті.

Наразі 2 позови прокуратури щодо земельних ділянок водосховища площею 434 га уже задоволено. Після набрання рішеннями суду законної сили вживатимуться заходи щодо їх виконання.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top