skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

Митців запрошують до Всеукраїнської арт-резиденції у Барі

Всеукраїнська арт-резиденція «Три площини Барської кераміки», відбудеться у місті Барі (Вінницька область) у вересні 2024 року. Її спільно організовують народний музей Барської кераміки за підтримки Українського культурного фонду, спільно із Вінницьким обласним центром народної творчості, Вінницьким обласним художнім музеєм, громадськими організаціями «Кращий художник» та Барським міським художнім аматорським театром. Про це інформують у музеї Барської кераміки.

Від гончарів до фотохудожників

Митці будуть створювати роботи, об’єднані навколо елементу нематеріальної культурної спадщини Вінниччини – Барської кераміки. До участі у резиденції запрошуються майстри за трьома напрямками: гончарне мистецтво, образотворче мистецтво та фотомистецтво.

Учасників резиденції буде безкоштовно забезпечено необхідними матеріалами для роботи. Частина мистецьких робіт, створених учасниками резиденції, буде безкоштовно передаватися до зібрання Народного музею Барської кераміки. Організаторами передбачено безкоштовне харчування учасників, забезпечення проживання в Барі (для митців з інших населених пунктів) та, за потреби, компенсація транспортних витрат.

Робота резиденції проводитиметься у три заїзди, по 5 днів кожен. Дати заїздів: І – 10-14 вересня, ІІ – 17-21 вересня, ІІІ – 24-28 вересня.

Конкурсний відбір

За підсумками резиденції буде проведено виставки у Вінниці (обласний художній музей, обласний центр народної творчості) та Барі (заклади освіти міста). Мистецькі роботи та інформація про учасників резиденції увійде до двомовного (українською та англійською) презентаційного альбому, який буде розповсюджено по Україні та за кордоном.

Відбір учасників здійснюється на конкурсній основі. Для подання заявки на участь у резиденції просимо заповнити реєстраційну форму.

Крайня дата подачі заявки на участь: 15 серпня 2024 року включно!

У разі виникнення запитань стосовно участі у резиденції – пишіть на електронну пошту barceramresidency@gmail.com або телефонуйте за номером: +38(067)989-07-24

Довідка

Барська кераміка – елемент нематеріальної культурної спадщини Вінниччини, традиційний народний художній промисел, різновид подільської кераміки. Виникла у XVІ столітті в місті Барі (Вінницька область, Україна), період найбільшого розквіту припав на кінець ХІХ – початок ХХ ст. Занепала у 30-х роках минулого століття внаслідок війн, голодоморів та колективізації.

Барські майстри створювали, здебільшого, столові та декоративні вироби: миски, полумиски, тарілки, баньки, глечики, іграшки тощо. Барська кераміка вирізняється білим тлом із характерним каліграфічним розписом брунатним, зеленим, вохристим і жовтим кольорами з ідеальною графікою та вишуканою плавністю ліній.

Один із найпопулярніших сюжетів виробів барських майстрів — «птах на яблуневій гілці». Бар – єдиний гончарний осередок із понад 70, що діяли на Поділлі на початку ХХ ст., якому був притаманний сюжетний розпис із зображенням людей та традиційного побуту мешканців краю.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top