skip to Main Content

На Прикарпатті автівкам для ЗСУ надають посилений захист

Підприємство «Трансформери», що у Надвірнянській громаді (Прикарпаття), займається переоснащенням автомобілів різної категорії і спеціалізації. Це можуть бути тентовані авто, аварійно-рятувальні, інкасаторські та броньовані. З початку широкомасштабної війни «Трансформери» випустили більше 100 спецавтомобілів. Основний замовник – Сили оборони України, а не автосалони. Також «Трансформери» виробляють автівки для установ, аварійних служб і підприємств критичної інфраструктури.

Скло у десять разів грубіше

Підприємство «Трансформери» утворилось у жовтні 2022 року. Спершу це була дочірня компанія релокованої київської фірми, а згодом – окреме підприємство. Нині там працюють близько 40 людей, з них майже 10% – з числа ВПО. Середня зарплата на ТОВ «Трансформери» – 25-30 тис. грн, без вирахування податків.

Скло для його автівок у 10 разів грубше, ніж звичайне. Воно складається з декількох шарів звичайного гартованого скла, а між ними йде прошарок спеціальної плівки. Останній шар – це полікарбонат, який захищає людей від уламків скла. При перевірці робили постріли – у результаті скло повністю ціле, тільки з’являються тріщини.

«Трансформери» використовують скло від українських та закордонних виробників. Але більшість сировини все-таки везуть з-за кордону, найчастіше – зі Швеції. Бо українські виробники, як кажуть у компанії, поки не можуть забезпечити потрібну надійність броні для машини.

«Капсула» в машині

З підприємства «Трансформери» виїжджають лише сертифіковані авто. І неважливо, чи це нова автівка з автосалону, чи вживана. У автомобіль доробляється певна «капсула» (всередині авто), а це – захист по горизонталі та вертикалі. Був випадок, коли авто від «Трансформерів» вночі в’їхало у бензовоз, і у ньому лише один військовий отримав поранення ноги. Інші четверо вийшли неушкодженими.

Відповідно до держстандартів України, є певні класи захисту. Їх визначають за супротивом матеріалів. Готову броню прострілюють певним калібром, залежно від класу захисту, й вона має витримати цей вид зброї. Перевірку здійснюють сертифіковані установи, вони дають висновок про відповідність автівок певному класу захисту.

Володимир ПРИСЯЖНЮК,
фото з відкритих джерел

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top