skip to Main Content

На Вінниччині затвердили нові норми витрат на харчування для спортсменів і тренерів

Про це повідомила очільниця обласного управління спорту та рухової активності Наталія Токар під час IX чергової звітно-виборчої конференції обласної федерації волейболу. Вона, зокрема, посилалась на відповідне розпорядження вже ексголови Вінницької обласної військової адміністрації Сергія Борзова №45-р від 24 травня 2024 року «Про затвердження норм витрат на проведення спортивних заходів, які фінансуються за рахунок обласного бюджету Вінницької області».

Знайти цей документ на сайті «ВінОВА» користувачу, який «заходить» на цей ресурс вряди-годи, дуже непросто, але мені це вдалося. Я уважно вивчив та скопіював сам документ та численні його додатки. Там ці норми харчування викладені. Називається й так званий «коефіцієнт «1», як базовий, з якого і нараховуються норми виплат на харчування різних змагань різного рівня для різних спортсменів. Але… самої базової суми, яка відповідає «коефіцієнту «1» ні у документі, ні у додатках НЕ ЗНАЙШОВ!

Добре, що я записав на відео виступ Наталії Токар на конференції волейболістів. Уважно його вивчив, але… якраз коли вона називала суму того самого коефіцієнту «1», то не користувалась мікрофоном і почути цифру було дуже складно. Врешті-решт я зафіксував суму 456 грн. (можливо, я помилився, але так почув).

Що стосується наших реалій, то, наприклад, коефіцієнт норми витрат на харчування «спортсменів усіх вікових категорій» на «чемпіонаті області, розіграші Кубків області, і інших обласних змагань» складає 0,5. Тобто, якщо орієнтуватися на названу вище цифру – 228 гривень. Причому, у документі сказано, що це – граничні норми. Але не вказано – нижні граничні чи верхні граничні? Слід розуміти, що все-таки – верхні.

Цікаво, що цим же документом харчування тренерів, «які безпосередньо займаються підготовкою спортсменів», складає чомусь 0.7. А ось суддів змагань названого вище рівня годуватимуть на 0.3. «Ані і на ета нє наработалі…» – казав Шура Балаганов у «Золотому теляті» українських авторів Ільфа та Петрова.

Напевне, автори документу саме його (Шуру) й почули. Там називається ще один рівень змагань – «інші спортивні заходи», де всіх учасників змагань годуватимуть на 0.35. Принаймні, я так зрозумів, вивчивши ці документи. Хотілось, щоби спортивні чиновники, якщо і виробляли би продукти своєї діяльності у вигляді таких мало кому зрозумілих та важкодоступних документів, то хоча би доступно та зрозуміло їх роз’яснювали аудиторії.

P.S. Редакція готова надати можливість висловитися із цього приводу всім зацікавленим сторонам.   

Олександр МАЗАН, «СічНьюз»

Поділитися
2.5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top