skip to Main Content

Нова небезпечна субкультура вже в Україні

В Україну проникає нова субкультура, що викликає занепокоєння у батьків, вчителів та психологів. Теріантропія, квадробіка чи фурі – ось так називається рух, який зародився в США і вже збурив тамтешні школи.

Прихильники теріантропії вірять, що мають духовний зв’язок з тваринами. Вони перевдягаються, наслідують поведінку та навіть імітують звуки своїх тваринних альтер-его.

Однак ця невинна на перший погляд гра може призвести до серйозних наслідків. Зафіксовано випадки агресії з боку “теріантропів” до людей, машин та інших об’єктів. В Рівному очевидці помітили дівчинку, яка веде на прив’язці свою подругу, переодягнену в кота.

Також представники цього руху беруть рідину зі свого тіла, яка має характерний запах, для того, щоб «помітити територію». Така поведінка характерна для кішок або собак.

Пояснення психолога

Дитячий психолог з Києва Юлія Вінтоняк ексклюзивно для “СічНьюз” пояснила, чому підлітки обирають субкульутри та як цьому завадити.

Підліток знаходиться на перехідному місточку між двома пунктами призначення. Він вже наче і не маленька дитина, але й ще не дорослий. Від нього вимагають слухатись, як від маленького. А приймати рішення він має, як дорослий. Тут і є точка конфліктів,- пояснює психолог.

Також вона додала, що кожне субкультурне угрупування підлітків, яке б воно не було за інтересами, філософією, ідеєю, б’є по найголовнішим потребам підлітка (у спілкуванні,  визнанні) та показує можливість впливати. В цих трьох сферах дорослі і мають підтримати підлітка, дати йому допустиму свободу, можливість впливати на ситуації і відчуття визнання.

Війна також наклала свій відбиток у моральному та психологічному стані батьків та підлітків.

Батьки часто зараз у пригніченому стані або навіть в апатії чи в різній глибині депресії. Тут не до підлітка. Він залишається сам на себе, поглиблюються його внутрішні конфлікти, страхи, які підхоплюють субкультурні течії, – розповідає Юлія.

Поради експерта

Що ж робити, як запобігти потраплянню підлітків до рук таких спільнот?

  • В першу чергу формувати базове самовідчуття «Я це можу!» ще з немовлячого періоду. Коли дитина має базове відчуття «Я можу!», їй не потрібні соціальні групи, які пропонують щось зробити, щоб підліток показав, що він може! Такі групи давлять на його спроможність та самооцінку. Це, до речі, також в активному формуванні по-новому, бо зовнішність через участь у спільноті значно змінюється. Якщо підліток і так знає, що він може, це визнає суспільство, родичі, друзі, навіщо йому ще щось доводити.
  • Задовольняти потреби у самовираженні. Пофарбовані в рожевий колір волосся, то не так страшно. Коли ми дозволяємо щось подібне робити дійсно із точки прийняття, тоді підлітку не має сенсу шукати того, хто йому це дозволить та підтримає.
  • Якісне спілкування, коли не критикуємо одразу, як чимось поділиться підліток, а включаємо активне слухання. Мовчки слухаємо, киваємо, задаємо уточнюючі запитання: «Чи правильно я тебе зрозуміла, що ти хочеш…? Ти хотів би дізнатись мою думку про це?».
  • Вчимо думати, рефлексувати і казати «ні». Спочатку на побутових справах, а потім більше.  До речі, робимо все це задовго до підліткового періоду!

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top