skip to Main Content

Окупанти стратили мечем обеззброєного українського військового

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вранці 17 вересня повідомив про черговий жорстокий воєнний злочин, скоєний збройними силами рф. У своєму дописі в Telegram омбудсмен зазначив, що російські військові стратили беззбройного українського військовополоненого мечем, попередньо зв’язавши йому руки скотчем. Цей акт жорстокості було зафіксовано на фото, яке з’явилося в мережі.

Там видно тіло вбитого українського бійця з мечем, що проштрикнув його груди. На мечі також був нанесений напис “за Курськ”. Імовірною локацією злочину є місто Новогродівка, що в Донецькій області.

Дмитро Лубінець наголосив, що такий жахливий інцидент є черговим доказом грубого порушення міжнародного гуманітарного права та Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Він підкреслив, що жорстокі дії російських військових не лише порушують всі норми цивілізованого суспільства, але й є проявом варварства та кровожерливості, які неможливо осягнути в рамках сучасної людяності.

З метою забезпечення міжнародної реакції на цей злочин, Лубінець направив офіційні листи до ряду міжнародних організацій, включаючи Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) та Організацію Об’єднаних Націй (ООН). Він закликав міжнародну спільноту фіксувати ці порушення прав людини та вживати належних заходів для покарання винних.

Омбудсмен також зауважив, що такі показові страти мають на меті деморалізацію українського суспільства та сіяння страху серед захисників України. Однак, за його словами, ці спроби не зломлять дух українського народу, який продовжуватиме боротьбу за свободу та незалежність.

Міжнародна реакція та правові наслідки

Порушення Женевської конвенції щодо військовополонених — це серйозний злочин, який передбачає відповідальність на міжнародному рівні. Згідно з нормами конвенції, військовополонені повинні перебувати під захистом, їхні права повинні поважатися, а поводження з ними має бути гуманним та відповідати основним принципам людяності. Страта українського бійця мечем, як зазначив Лубінець, є свідченням того, що росія порушує ці міжнародні норми і повинна бути притягнута до відповідальності.

Міжнародна спільнота повинна вживати рішучих заходів для запобігання подібним злочинам у майбутньому та гарантування захисту прав військовополонених. Україна, зі свого боку, продовжує працювати над документуванням усіх воєнних злочинів, що здійснюються на її території, і докладає зусиль для залучення до процесу міжнародних організацій. Таких як Міжнародний кримінальний суд.

Як написали у Telegram-каналі Офісу генпрокурора із посиланням на очільника відомства Андрій Костіна, на вересень 2024 року ведеться розслідування за фактами можливої страти 73 українських військовополонених російськими військовими.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Читайте також:

На Вінниччині судять снайпера «народної міліції днр»

Росіяни розстріляли українського полоненого

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top