skip to Main Content

Почесний громадянин Вінниці протестує через концерти у садибі Пирогова 

Роман Аксельрод – проректор Київського національного університету будівництва і архітектури, доктор економічних наук, дійсний член і академік двох академій, кандидат політичних наук, заслужений працівник сфери послуг України, почесний громадянин Вінниці, депутат міської ради. Останнім часом він активно виступав в соцмережах проти концертів на території Національного музею-садиби іменем М.І. Пирогова. І ці критичні коментарі значною мірою підтримували дописувачі. 

А нещодавно стало відомо, що Роман Аксельрод (за проханням мешканців мікрорайону Вінниці «с. Пирогове») направив аналогічні депутатські звернення до Кабміну, а також до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури і інформаційної політики України і Державної служби з надзвичайних ситуацій. Якщо там не буде відповідної реакції, він готовий звертатися до суду. Цю конфліктну ситуацію Роман Аксельрод прокоментував сайту «СічНьюз»:

– Романе Борисовичу, на концертах у Pirogov Sky завжди збирають гроші на ЗСУ, влаштовують благодійні аукціони. Тобто організатори мають на меті підтримку нашого війська. Навіщо ж їх забороняти?    

Я вважаю, що концерти під час війни на території Національного музею-садиби ім. М.І. Пирогова, який відноситься до найважливіших об’єктів культурної спадщини України та пам’яток садово-прикладного мистецтва, проводити не можна. Адже поруч мешкають люди, у яких під час бойових дій могли загинути родичі. Слухати гучну музику в цей час – це ганьба. Тому такі концерти у Вінниці наразі можна проводити лише у закритій залі чи на Центральному міському стадіоні, бо там є об’єкт укриття.    

З іншого боку, жодної технічної експертизи щодо стану несучих конструкцій елементів будівель музею-садиби, враховуючи їхній вік і фізичний знос, ніхто не проводив. Тож не можна виключати їхню руйнацію від гучного звуку.

Поруч із музеєм-садибою знаходиться ботанічний сад, де мешкають птахи. Вони також не витримують гучної музики, через що порушується природний баланс. Тому я звернувся до зоозахисників. Вони готові приїхати до Вінниці із Києва двома великими автобусами (із тележурналістами центральних телеканалів). І влаштувати перед концертом акцію протесту! Коли саме вона відбудеться, залишу в секреті.

Як відомо, орки регулярно обстрілюють масові зібрання людей. Хтось може гарантувати, що під час концерту не «прилетить»? Тоді, окрім масової загибелі вінничан, буде зруйнована й пам’ятка національного значення.

Треба враховувати, що музей-садиба не має об’єктів укриття. Вони відсутні й у радіусі 500 метрів, як того вимагають Державні будівельні норми В. 2.2 – 5: 2023 «Захисні споруди цивільного захисту». А найближче укриття в музеї-садиби – це школа № 10 по вулиці Андрія Первозванного. До неї відстань значно більша, ніж півкілометра.

До речі, я був свідком того, що під час тривоги концерт у Pirogov Sky не зупиняли. Бо мешкаю біля нього і вимушений слухати ці гучні концерти. З балкона гарно все бачу, що там відбувається.   

Ви відправили депутатські звернення до Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури і інформаційної політики України і Державної служби з надзвичайних ситуацій. До міської влади не зверталися?

Зрозуміло, я звертався й до міської та обласної влади також. Але там лише наголошують, що не мають відношення до об’єкту державної форми власності. Місцева влада не має важелів впливу на цю ситуацію, так як музей-садиба є об’єктом державної форми власності. Зокрема, підпорядковується Міністерству охорони здоров’я України. Водночас національними пам’ятками опікується Міністерство культури і інформаційної політики України.

У своєму депутатському зверненні я ставлю до відома центральні органи виконавчої влади для вжиття відповідних заходів. Адже до мене за допомогою звернулися мешканці мікрорайону «Пирогове»; зібрано понад 200 підписів.

Поки що відповідей від органів державної влади я не отримав, чекаю. Наголошую, що у всіх має бути розуміння щодо солідарної відповідальності в разі виникнення форс-мажорних обставин! 

Що будете робити, якщо не отримаєте позитивних відповідей і рішень від органів державної влади?

Тоді звертатимуся до суду! Я готовий йти до кінця. Як колишній держслужбовець із 30-річним стажем, розумію, яким має бути справедливе і законне рішення. В першу чергу аргументуватиму свою позицію відсутністю об’єктів укриття в радіусі 500 метрів до місця  проведення масових заходів.        

Компроміс з організаторами концертів шукати не пробували?

Для чого це мені?! Вони – заробітчани. Заробляють на цьому гроші. Напевно – великі. Яку частину вони віддають на ЗСУ, ніхто не перевіряв.

Коли вихідними до Вінниці везуть тіла загиблих Героїв, оголошується траур. А в той же день у музеї-садибі чутно гучну і веселу музику. І це якось дивно виглядає.                

P.S. Редакція сайту «СічНьюз» готова надати слово іншій стороні цієї конфліктної ситуації. 

Михайло ШАФІР, «СічНьюз»

Поділитися
1 2 голосів
Рейтинг статті
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Захарій
1 місяць тому

Це не той, що обирався в депутати від забороненої в Україні партії регіонів, відомою своєю проросійською спрямованістю?

Back To Top