skip to Main Content

Школярі обурилися через російських військових в українському підручнику

Українські шкільні підручники знову опинилися в центрі скандалу. Цього разу під удар потрапив підручник для 10-го класу «Захист Вітчизни», де на одній зі сторінок учні побачили зображення російських військових. Фотографія, на якій чітко видно російське екіпірування, спричинила обурення серед батьків, учителів та громадськості. З’ясувати першоджерело знімка виявилося нескладно: достатньо скористатися Google. А серед результатів одразу видно російські джерела, які ще й поширюють цей контент із провокаційними заголовками, такими як «Фото российских военных выдали за бойцов ВСУ».

Історія підручника та пояснення авторів

Підручник, створений у 2017 році під час активного становлення та розвитку Збройних сил України, не викликав зауважень до 2020 року. Автори пояснюють, що світлину було використано, щоб показати зразки сучасного армійського екіпірування, яке тільки починало масово надходити до ЗСУ, зокрема, за допомогою волонтерів. За словами колективу, ілюстрація не містить жодних розпізнавальних знаків жодної армії світу. І тому була обрана для демонстрації напрямків розвитку екіпірування бійців ЗСУ.

Міністерство освіти і науки України (МОН) зазначило, що ситуація потребує детального аналізу та експертизи. У зв’язку з інцидентом МОН звернулося до авторського колективу за роз’ясненнями.

Реакція громадськості та позиція МОН

Поява російських військових у підручнику викликала хвилю критики з боку громадськості, яка очікує від освітньої системи ретельнішого контролю за змістом навчальних матеріалів. Очільник МОН Сергій Шкарлет закликав до комплексного вирішення проблеми.

Діти не повинні страждати через помилки дорослих. А тим, хто нівелював пріоритети якості підручників, має бути хоч трохи соромно. Наше завдання сьогодні – комплексно розв’язати накопичені проблеми та забезпечити школярів підручниками якісного та цікавого змісту, – зазначає Шкарлет.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Читайте також:

Коли і за яких обставин закінчиться війна – думки опитаних розійшлися

Скільки коштує війна для росії

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top