skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

Спеціаліст розповіла, як уникнути опіків та отримати рівномірну засмагу

Сонце може бути як нашим другом, так і ворогом. З одного боку, воно дарує тепло та світло, заряджаючи нас енергією. З іншого — його ультрафіолетові промені можуть завдати шкоди нашій шкірі. Спеціально для «СічНьюз» косметолог, нутріціолог, спікер та викладач в школі косметології Олена Дегтярьова розказала, у чому різниця між фізичними та хімічними фільтрами. Й чому, наздоганяючи ідеальну засмагу, ви можете отримати опіки та як їх уникнути.

Чи є різниця між хімічними та фізичними сонцезахисними засобами?

Так. Різниця між ними полягає в тому, як вони працюють. Фініш у них один і той самий, вони будуть захищати від ультрафіолетових променів. Але те, як вони це будуть робити, в цьому ключова відмінність.

Фізичні фільтри – це свого роду щит. Це часточки, які будуть віддзеркалювати ультрафіолетові промені. Такі фільтри працюють поверхнево.

Два головних представники фізичних фільтрів – це оксид цинку і діоксид титану. Вони зустрічаються майже скрізь, тому що вони безпечні. До речі, SPF (фактор захисту від UVB-випромінювання) на фізичних фільтрах можуть використовують навіть діти.

Хімічні фільтри. По-перше,  значно глибші. Вони ніби пастка трансформер. Коли потрапляє ультрафіолет на шкіру, хімічні фільтри змінюють свою конфігурацію і транспортують ультрафіолет в іншу енергію. В результаті ми отримаємо інфрачервоне випромінювання. По суті, це просто тепло. Таке явище негативно впливає на стан нашої шкіри та провокує фотостаріння.

Які переваги та недоліки кожного з них?

Небезпека від фізичних фільтрів буде лише у тому разі, якщо замість перерахованих компонентів будуть наночастинки (це такі самі компоненти, тільки їхня вага значно менша). Тобто їх роздробили. Таким чином вони ще глибше проникають в шкіру.

Для чого використовують наночастинки?

Для того, щоб не так сильно відбілювалася шкіра. Але є наукові дослідження, котрі кажуть, що наночастинки можуть потрапляти в системний кровотік, і це вже потенційна небезпека. Тому краще обирати стандартні фізичні фільтри.

Плюси та мінуси

Переваги фізичних фільтрів:

  • вони безпечні;
  • працюють одразу ( після нанесення фізичні фільтри одразу починають вас захищати).

Недоліки фізичних фільтрів:

  • Вибілюють шкіру.

Переваги хімічних фільтрів:

  • не вибілюють шкіру;
  • також безпечні (але варто обирати нові, тому що старі хімічні фільтри окислюються на сонці, вивільняють багато вільних радикалів таким чином пошкоджують шкіру.) Але зараз є новітні покоління, які абсолютно безпечні.

Недоліки хімічних фільтрів:

  • їм потрібен час для активації(такі засоби треба наносити за 15-20 хв до виходу).

Що краще обрати?

Однозначно – комбіновані засоби. Якщо використовувати лише фізичні, їх треба буде постійно оновлювати, також вони можуть скочуватися. Десь спітніли, чи потерлися – зменшився захист.

Як захист від сонця змінюється залежно від типу шкіри (суха, жирна, комбінована)?

Тип шкіри ніяк не змінює факт, що нам потрібно захищатися від сонця. Єдина різниця – це колір шкіри. До прикладу, люди, які мають білий колір шкіри, не мають природного захисту. Тобто природні (абсорбери) не виділяють в достатній кількості, тому не можуть в захистити від ультрафіолету. Таким  людям достатньо пробути декілька хвилин на сонці, щоб згоріти. В такому випадку потрібно обирати високий SPF-фактор та частіше його оновлювати.

Людям зі смуглою шкірою можна використовувати нижчий SPF-фактор й оновлювати його трохи рідше. Але це все дуже індивідуально.

Рекомендація для людей із сухою шкірою

Суха шкіра більш схильна до зморшок. В такому випадку не рекомендується взагалі виходити з дому без сонцезахисту. Також суха шкіра потребує додаткового зволоження.

Рекомендація для комбінованої та жирної шкіри

Просто варто підбирати гарні текстури. для цього краще брати на пробу невеликий флакон SPF і перевіряти безпосередньо на дії. В магазині вам не вдасться зрозуміти, який захист буде в реальному житті.

Що ви порадите людям, які хочуть отримати засмагу, але при цьому захистити свою шкіру?

Люди, які прагнуть мати ідеальну рівномірну засмагу, та при цьому не отримати негативних наслідків, повинні використовувати авто засмагу (найбезпечніший та найбюджетніший вид засмаги).

Якщо ми хочемо позасмагати на сонці на морі, то зазвичай нам потрібно схуднути, купити купальник, кудись поїхати та придбати багато SPF-засобів. Окрім цього, ще зволожуючі та заспокійливі засоби після засмаги. Це довго і накладно.

А автозасмага – це просто та економічно вигідно. Виходитиме з душу, наносите собі автозасмагу, яка також діє як лосьйон. І вже через півтори години ви можете отримати бажаний результат.

Чи можуть сонцезахисні засоби з SPF бути стійкими до води та поту?

Маркетологи працюють над цим. І, дійсно, на поличках в магазинах, вже є водостійкі засоби. Але давайте будемо реалістами. Звичайно після інтенсивного потовиділення або після басейну чи душу частина SPF-засобу змиється. Наприклад, ви нанесли SPF-50. А, вийшовши з води, маєте 15.

Хибно вважати, що ви тоді гарно захищені та маєте ще багато часу до оновлення. В результаті  наражаєте себе на опіки та на нерівномірну засмагу. Тому якщо ви купуйте SPF з поміткою водостійкий, памʼятайте, що його все одно потрібно оновлювати після кожного контакту з водою.

Які з них найбільш ефективні в таких умовах?

Якщо обирати найкращий SPF на купальний сезон, то це лише сонцезахист на хімічних фільтрах.

Читайте також:

Як захистити свою шкіру від опіків та раку – поради косметологів

Аліна ТАЛАН «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top