skip to Main Content

Суд звільнив з-під варти посадовця з Броварів, який збив групу пішоходів

Четвертого вересня у Броварському міськрайонному суді (під головуванням Тетяни Василенко) відбулося підготовче судове засідання. Розглядалася справа ексголови Броварської районної військової адміністрації Володимира Майбоженка. Суд постановив звільнити підозрюваного з-під варти під особисте зобов’язання.

Ця справа стала резонансною через обставини скоєного ДТП, яке було 26 квітня 2024 року у Броварах.

Обставини ДТП

26 квітня 2024 року у Броварах на пішохідному переході автівка під керуванням Володимира Майбоженка, на той момент голови місцевої РДА, влетіла в групу пішоходів. У результаті аварії постраждали чотири особи, зокрема дитина. Майбоженко перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння — концентрація етилового спирту в його крові становила 3,89 проміле, що перевищує допустиму норму в 19 разів.

На підставі ухвали Шевченківського районного суду Києва від 26 квітня 2024 року Майбоженку було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Прокурор аргументував це високими ризиками впливу на свідків, експертів та інших учасників провадження, що могло б ускладнити хід розслідування.

Позиція потерпілих та їх представників

На початку засідання четвертого вересня двоє потерпілих чоловіків подали заяви про розгляд справи без їхньої присутності. Зазначили, що не мають матеріальних або моральних претензій до Майбоженка. Вони не стали подавати позови та попросили суд самостійно визначити покарання.

Представники інших потерпілих, які були присутні на засіданні, заперечували проти звільнення підозрюваного під особисте зобов’язання, назвавши це рішення занадто м’яким. Попри обіцянки, з травня 2024 року сторона обвинуваченого не відшкодувала витрати на лікування та реабілітацію потерпілих. Потерпілі також зазначили, що не отримали від Майбоженка жодних вибачень.

Позиція захисту та судове рішення

Адвокат Майбоженка наголосив, що справа була перепорядкована зі статті 286, частини два, на частину один. І згідно з чинним законодавством, немає підстав для утримання під вартою за такий вид злочину. Захист наполягав на зміні запобіжного заходу на особисте зобов’язання.

Під час засідання Майбоженко визнав свою провину та зазначив, що зможе відшкодувати кошти потерпілим лише після звільнення, оскільки наразі отримує тільки пенсію через звільнення з посади.

Після розгляду аргументів сторін суддя Тетяна Василенко постановила звільнити Майбоженка з-під варти під особисте зобов’язання. Рішення суду стало об’єктом обговорення у суспільстві через його можливі наслідки для правосуддя та справедливості у справах, пов’язаних із ДТП та порушенням правил дорожнього руху.

Читайте також:

Скільки коштує війна для росії

Петиція про присвоєння Героя України Ірині Фаріон отримала підтримку

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top