skip to Main Content

У «Вінницяобленерго» пояснили, чому відключення відбуваються не за графіком

Після численних скарг АТ «Вінницяобленерго» на своїй офіційній сторінці сьогодні, 19 липня, пояснило, чому відбуваються не за графіком, опублікованому на сайті:

– Подивіться уважно на 5 різновидів графіків на малюнку.  Кількість одночасного застосування черг – ось різниця між ними.

На офіційному сайті АТ “Вінницяобленерго” Ви можете бачити графік відключень для 2 черг одночасно. Його показано в прикладі першого графіку на малюнку. Ми також передбачили ймовірність застосування 4 черг в один і той же час. Тому додали до синіх квадратиків жовті. У нас вони називаються години ймовірного відключення (про всяк випадок).

Коли ми отримаємо завдання від НЕК “Укренерго” застосувати одночасно 2 черги ГПВ, це означає, що світла не буде 8 годин протягом доби.

Коли три черги графіків відключень діють протягом всієї доби, то це означає, що в цю добу у Вас сумарно буде 12 годин без світла. 4 черги – це 16 годин без електрики. 5 черг – 20 годин на добу. На малюнку наочно продемонстрований вигляд таких обмежень.

Дійсно, через аномальну спеку зросло споживання електроенергії, яку споживачі використовують для охолодження приміщень. Вже було так, що НЕК “Укренерго”  доводило до АТ “Вінницяобленерго” завдання по застосуванню 4 черг ГПВ одночасно. Це означало, що велика кількість споживачів Вінницької області була обмежена (більш як 50%), без врахування критичної інфраструктури. Причиною є споживання  протягом дня, яке було  настільки великим, що аби збалансувати енергосистему 2 або 3 черг виявилося замало.

Якщо НЕК Укренерго доводить завдання застосувати додаткову чергу ГПВ у певний проміжок часу, то це означає, що запланованих обмежень не вистачало для подолання дефіциту.

Так може бути, коли у пікові години люди, у котрих є світло, починають масово користуватися енергомісткими приладами. Тому ми просили Вас неодноразово цього не робити.  Ви реально своїми діями можете збільшити або ж зменшити години відключень.

Буває й так що НЕК Укренерго доводить завдання по застосуванню 2 черг замість 3. Це означає,  що в енергосистемі дефіцит зменшився, і ми зможемо заживити більшу кількість споживачів одночасно. Таке буває, коли недостачу в генерації покривають  джерела відновлювальної енергетики, наприклад сонячні електростанції.  У таку спеку – це оптимальний варіант.

Через ці причини години відключення можуть не співпадати з запланованими нами у графіку погодинних відключень.

Вже не кажучи про те, що  графіки ГПВ у деяких споживачів можуть збігтися з аварійними відключеннями або плановими, в результаті – Ви, наші споживачі,  без світла понад 2 запланованих годин.

Коли дефіцит в енергосистемі  подолано – НЕК “Укренерго” дає вказівку застосувати, наприклад, 2 черги замість чотирьох. Ми одразу оперативно реагуємо на  отримане  завдання для того, аби скоріше заживити якомога більше споживачів.

Ще раз повторимося, намагаємося рівномірно розподілити години відключень між усіма споживачами. Тобто, якщо сьогодні через зміну лімітів ми включили споживачів однієї черги ( за адресою), то завтра у такій ситуації включимо споживачів іншої.

Товариству не вигідні відключення! Ми втрачаємо величезні кошти, які ми могли спрямувати на реконструкцію мереж. Зараз щоденна втрата складає близько 6 – 8 млн. грн.  Почуйте і зрозумійте нас! Енергетики – не вороги. Пам’ятайте, хто наш ворог насправді.

Коментарі споживачів

Більшість споживачів із Вінниці не задовольнили ці пояснення. Ось типові приклади:   

Вікторія Вікторівна:

– Пишете одне, робите друге. В нас через кожні 10 хв. Виключаєте то надовго, то на 10 хв. Із за Вас нічого не можна приготувати та залишити дітям. Такими відключеннями в нас горять холодильники та відбувається замикання. Наведіть лад у своїй сфері.

Olena Pun:

– А можна трохи докладніше пояснити, на чому саме товариство втрачає кошти? Бо кількість витрачених кіловат в платіжках менше не стала, а суми — тим паче. Коли світло є, люди готують, перуть і т. д. Тобто все одно витрачають ту ж кількість кВт. Це не претензія, просто дійсно хочу зрозуміти, чому з ваших слів втрати коштів у вас настільки катастрофічні.

Наталя Кадук:

– А в чому трати підприємства? В пересічних споживачів платіжки не зменшилися. Витрати за лічильником практично не змінилися. Холодильники/морозильник/бойлери при включені електрики починають працювати і наганяти температуру, тому економії немає.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top