skip to Main Content

Вінницькій «Радості» і Франції та Польщі аплодували стоячи

Щойно ансамбль танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва повернувся з тритижневого туру країнами Європи. Народний художній колектив України брав участь в одному з найпрестижніших та найбільших міжнародних фольклорних фестивалів Франції «Свято виноградної лози» в м. Діжоні, у фестивалі «Вечірні променади» в м. Шатийон-сюр-Сен та Венаре-Ле-Лом та у 25-у Міжнародному фольклорному фестивалі «Вармія та Мазури» в м. Ольштині, Польща.

25 концертів за три тижні

За три тижні колектив дав 25 концертів. Вони відбувалися на вулицях старовинних центрів міста Діжона та Шатийон-сюр-Сена, в центральному парку Дарсі, в театрах міста Діжона та Шатийон-сюр-Сена, у величезних амфітеатрах у польських містах Ольштин, Оструда, Біскупець. У фестивалях брали участь колективи з різних континентів: Мексики, Болівії, Кенії, Грузії, Сенегалу, Франції, Польщі, Сербії, Литви та інших країн.

Наші діти з гордістю несли прапор нашої держави та з величезним успіхом представляли українське мистецтво на сценах Європи. «Святковий гопак», «Подільські вихиляси», «Розпрягайте, хлопці, коней», «Подільський передзвін», «Лобуряки», інші танці та українські пісні на залишали байдужими жодного глядача. По закінченні 50-70 хвилинних концертів бурхливі овації глядачів, вигуки «браво» переповнювали душі наших дітей гордістю за нашу країну, за українську культуру. І вони виконували танець на «біс», – каже художній керівник «Радості» Віктор Бойко.

До Дня взяття Бастилії

На урочистому прийомі в мерії Діжона заступник мера говорив, що він надзвичайно радий, що у фестивалі бере участь ансамбль «Радість» з міста Вінниці, яке стало містом-побратимом Діжона.

У величезному старовинному костелі Діжона відбулася служба за мир, в якій взяли участь усі учасники фестивалю, прихожани та гості міста. Усі колективи під час служби виконували вокально-музичні номери. Під кінець служби наші діти заспівали «Ой, у лузі червона калина». Потужно прозвучала пісня завдяки чудовій акустиці храму, і весь зал зааплодував, вперше за весь час служби.

Дні України відбулися в м. Діжоні та Шатийон-сюр-Сені. Там українці, які проживають в цих містах, підготували наші страви: борщ, вареники, млинці, ковбаски та пригощали усіх охочих. А учасники ансамблю «Радість» представили українські народні танці та пісні. 

У місті Венаре-Ле-Лом вінничани виступали напередодні великого французького свята «Дня взяття Бастилії». Концерт відбувся у концертній залі біля мерії.

Організатори не очікували, що стільки глядачів прийде на концерт. Добре, що у залі можна було доставляти стільці, їх привозили і привозили. Весь концерт пройшов під бурхливі оплески глядачів, а по закінченню концерту глядачі стоячи оваціями вітали наших дітей, – продовжує Віктор Бойко.

Музичний салют здивував

Мер міста Венаре-Ле-Лом докладає максимальних зусиль на підтримку України. Він сказав дітям, що це дуже добре, що ви приїхали до Франції, що показуєте українську культуру, український народ. Тому що багато французів сумніваються у необхідності підтримки України.

Мовляв, багато вважають із них українців частиною росіян. А ви показуєте, що ви є сильною нацією, що вас потрібно підтримувати, і що Україна достойна бути членом Європейського союзу, – пояснив Віктор Бойко.   

Ввечері в парку на березі озера м. Венаре-Ле-Лом відбувся святковий салют з нагоди національного свята Дня взяття Бастилії. Є музичні фонтани, а це був неймовірний музичний салют. При першому пострілі наші діти здригнулися, та з острахом глянули у небо. А потім це було просто неймовірне шоу.

Вшанували жертв нападу на Вінницю

Наступного дня група наших дітей взяла участь у покладанні квітів до пам’ятника жертвам Другої світової війни, де мер говорив і про агресивну війну росії проти України. Хвилиною мовчання вшанували і жертв терористичного нападу на Вінницю 14 липня 2022р.

В старовинному амфітеатрі польського міста Ольштина наш колектив давав 50-хвилинну програму та виступав першим.

Ми боялися, що глядачів буде не дуже багато, бо зазвичай вони підходять із запізненням. Але того вечора о 18-й годині зал був повністю заповнений. Ворота до амфітеатру зачинили, і ті, хто не потрапив до глядацької зали, дивилися концерт крізь паркани з усіх сторін, – інформує Віктор Бойко.

Атмосфера у залі була просто неймовірною. Коли дівчата співали «Ой, у лузі червона калина», багато глядачів підспівували у залі. Українці розгорнули українські прапори та співали стоячи. По закінченні останнього номеру весь зал піднявся та аплодував стоячи. Діти виконали номер на «біс». Голова оргкомітету фестивалю пан Маріуш сказав, що публіка просто шаленіла від вашого виступу.

Виграли змагання… на човнах

В  Ольштині в рамках фестивалю проводилися змагання на човнах. 12 команд по 16 чоловік змагалися між собою. Вінницька команда перемогла у 5 запливах та стала переможцем змагань. На гала-концерті голова оргкомітету вручив нагороду за перше місце та сказав, що українці не тільки гарно танцюють, а ще й стали найсильнішими у спортивних змаганнях.

А ще в Ольштині ми відчули, що поблизу війна. Були ретельні перевірки усіх, хто приходив на концерт, охорона на кожному кроці.

Як у Франції, так і у Польщі багато місцевих мешканців вітали наших дітей словами «Слава Україні!» – «Героям слава!».

Дякуємо організаторам міжнародних фестивалів в Діжоні, Ольштині та Шатийон-сюр-Сені, культурно-мистецькому товариству «Україна – Шатийон-сюр-Сен», президенту Асоціації VINCO Марії Матохнюк. Дякуємо ЗСУ за можливість танцювати, співати та прославляти Україну по всьому світу, – завершує Віктор Бойко.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top