skip to Main Content

“Втрата Вугледара була неминуча”, – військово-політичний оглядач про Вугледар

Вугледар, невелике місто на Донеччині, стало однією з найгарячіших точок війни в Україні. Оборона міста, яку протягом двох років здійснювала 72-га Окрема механізована бригада, закінчилася нещодавно. Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко пояснює причини втрати Вугледара та наголошує, що вона була неминучою, але певних помилок можна було уникнути.

У нинішніх умовах втрата Вугледара була неминуча, хоча запобігти її можна було. Але не все залежало в цій ситуації тільки від нас, пише військовий на своїй сторінці у Facebook.

Чому втратили Вугледар

Коваленко стверджує, що битва за Вугледар розпочалася набагато раніше, ніж це могло здаватися. За його словами, вирішальним моментом стало не 20 вересня 2024 року, коли передові підрозділи окупантів підійшли до міста, а січень 2023 року. Тоді ворог почав наступ на Новомихайлівку, намагаючись створити північний фланг та вийти на ключову трасу 0532, яка веде безпосередньо до Вугледара.

Протягом дев’яти місяців окупаційні війська методично тиснули на українські позиції, застосовуючи значні ресурси. Однак головним козирем російських військ стала авіація. Тактичне домінування російських літаків у повітрі і відсутність достатньої кількості ефективних засобів протиповітряної оборони з боку України відіграли вирішальну роль.

Чому авіація вирішила долю битви

Ключовим фактором, який зробив російський наступ таким успішним, стала потужна підтримка тактичної авіації. Постійні удари реактивних снарядів, артилерії та авіації, включаючи використання керованих авіабомб (КАБ) і некерованих авіаційних ракет (НАР), зруйнували лінії оборони. Щоденні атаки перетворили місто на руїни, не даючи можливості утримувати навіть найстратегічніші позиції. За словами Коваленка, удари авіабомб були настільки інтенсивними, що оборона міста стала неможливою.

Чи можна було запобігти втраті

Оглядач вважає, що відстояти Вугледар можна було б, якби українська армія мала ефективні засоби протидії авіації. Наприклад, якби російські літаки Су-25 і інші ударні засоби не могли діяти на відстані до 300 км від кордону з Україною, то більшість російських авіаційних засобів не досягли б лінії фронту. У цьому випадку російські сили втратили б до 80% своєї авіаційної підтримки, що значно ускладнило б їхній наступ.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Читайте також

«Закінчиться війна, тоді буде цивільне життя» – зворушливі спогади про Героя

«Поки Бог дає нам життя та здоровʼя, зупинятися не будемо» – волонтерка

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top