skip to Main Content

Як не потрапити на гачок кібершахраїв

Згідно статистики Нацбанку, 83% випадків шахрайства з платіжними картками в минулому році відбувалося через мережу інтернет. Зловмисники створюють шахрайські сайти та посилання. Їхня мета – отримати інформацію про паролі, платіжні картки, рахунки та інші персональні дані, інформують у кіберполіції.

Часто такі фішингові повідомлення можуть приходити у соцмережі від нібито ваших знайомих. Повідомлення можуть бути досить різними. Це можуть бути запитання. Наприклад: “Привіт, це ти на відео?”. Або ж оголошення “Усі українці можуть отримати 10000 гривень”.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, рекомендується дотримуватися наступних порад від кіберполіції:

  • Не поспішайте тиснути на посилання, які ви побачили десь у соцмережах, у груповому чаті, в телеграм-каналі тощо. Особливо, якщо йдеться про будь-які грошові виплати, акції, розіграші, легкі види підробітку, важливі новини чи повідомлення від державних установ, банків, міжнародних організацій. Краще знайдіть у пошуку офіційний сайт відповідної установи і ознайомтеся з відповідною новиною там. Завжди перевіряйте інформацію через офіційні джерела.
  • Не поспішайте клікати на посилання, які ви отримуєте від друзів. Є випадки, коли шахраї зламують сторінки в соцмережах, месенджерах, електронну пошту та від імені власника акаунту поширюють шахрайські посилання серед підписників та друзів. Адже люди довіряють більше інформації, яку отримують від знайомих. Приклад шахрайського повідомлення від імені друзів: “Подивися, чи це ти на відео?”
  • Щоб уникнути шахрайства, запитайте в знайомого, для чого він надіслав посилання або краще зателефонуйте йому та запитайте, чи справді посилання від нього. Бережіть себе та свої гроші!

Фелікс ЖАНІН, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top