skip to Main Content

Як захистити свою шкіру від опіків та раку – поради косметологів

Спека +40 градусів. Як врятувати свою шкіру й при цьому зберегти молодість? Спеціально для наших читачів «СічНьюз» опитали двох косметологів й знайшли відповідь на найпопулярніші питання стосовно сонцезахисту.

Що таке SPF і чому він важливий?

SPF – Sun Protection Factory (фактор захисту від сонця). Найголовніша причина, навіщо нам захищатися від сонця – це те, що воно збільшує ймовірність розвитку раку (найчастіше кажуть про меланому – рак шкіри. Вона вважається найбільш злоякісним новоутворенням, бо швидко росте і дає метастази). Також сонце прискорює старіння шкіри, провокує пігментацію, сприяє сухості шкіри, являється тригером більшості хронічних захворювань шкіри: акне, розацеа, дерматитів.

Є думка, що сонце сприяє зменшенню акне (в народі прищі), але насправді це тільки тимчасово, бо надалі сонце викликає гіперкератоз і погіршення ситуації. У деяких людей також є алергія на сонце.

Які наслідки можуть бути при тривалому перебуванні на сонці без використання SPF-захисту?

В принципі, наслідки перераховані в минулому питанні. Найгірше, що може статися, це згоріти. Зараз серед англомовної аудиторії кажуть, що потрібно замінити «сонячний опік» на «радіаційний опік», бо наслідки жахливі. У деяких людей може піднятись температура до 40 градусів. Всі ми знаємо про почервоніння шкіри, біль, поява пухирів. Насправді в такому разі шкода наноситься клітинам і навіть ДНК. Це все прояви загибелі клітин (апоптоз).

Яка різниця між UVA і UVB променями і як SPF захищає від КОЖНОГО з них?

UVA промені – від 320 до 400 нм. Вони відповідають за фотостаріння шкіри, появу пігментації. Є і влітку і взимку. Саме вони проникають в клітини нашої шкіри і пошкоджують ДНК клітин, і провокують рак шкіри.

UVB промені – від 290 до 320 нм. Відповідають за засмагу і сонячні опіки. Взимку вони менш активні.

Насправді, не всі СПФ можуть захищати від UVA- і UVB-променів. Потрібно перевіряти у СПФ відповідне маркування для захисту кожного з них.

Позначка SPF відповідає захисту від UVB-променів

Позначка PA+++ відповідає захисту від UVA.

Як правильно вибирати сонцезахисні засоби з SPF? На що слід звертати увагу?

При виборі сонцезахисту варто звертати увагу на фільтри і власні відчуття. Фільтри можуть бути фізичними  (оксид цинку, діоксид титану. Вони підійдуть для дітей, підлітків, вагітних, і для людей з дуже чутливою шкірою

Є хімічні фільтри старого покоління. Їх я раджу оминати. Вони нестабільні, тому дуже часто приводять до алергічних реакцій та подразнюють шкіру. Це авобензон, октокрилен, гомозілат,бензофенон

І є хімічні нового покоління. Це всі інші фільтри.

Тут ще варто звернути увагу на свої відчуття. Комусь комфортніші фізичні фільтри, комусь хімічні. Часто СПФ можуть бути «щільними», провокувати висипання у людей, які схильні до цього. Тому треба пробувати і шукати «свій»

Чи потрібно використовувати SPF-засоби у похмурі дні або взимку?

Є різна інформація з приводу використання СПФ взимку і в похмуру погоду. Я все таки прихильник того, щоб дивитись на УФ-індекс. Якщо він більше 2-х – треба наносити. При чому часто УФ-індекс може бути більше 2 і у похмуру погоду, і взимку.

В Україні найчастіше взимку УФ-індекс 0, тому в СПФ немає необхідності. І треба не забувати, що наша шкіра самостійно здатна захищатись від сонця, – розповіла спеціально для «СічНьюз» косметолог Дарʼя Червінська.

Аліна ТАЛАН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top