skip to Main Content

Яка доля садиби Грохольських на Пʼятничанах у Вінниці

Якщо стародавні палаци викликають у вас захоплення, а виїхати, до  прикладу, у Львів немає можливості, є інший варіант для вінницьких прихильників сивої давнини.  Вінниця має чудову старовинну садибу, яка збереглася й до нині.

Історія садиби

Садиба Грохольських бере свій початок з XVIII століття. Збудував її польський граф Михайло Грохольський. Його прізвище й донині носить садиба.

Оформлення будівлі

Для поціновувачів архітектури є досить цікавим, у якому стилі виконана будівля. А саме стиль раннього класицизму, що надає їй стриманого та величного вигляду, без надмірних деталей, візерунків чи статуй.

Важливі зміни

У XIX столітті, за ініціативою Ганни Грохольської, дружини онука засновника садиби, було внесено деякі зміни. Величезний замок був для неї незручним, тому його розділили на три частини. До нашого часу збереглися лише палац та флігель, тоді як павільйон довгий час залишався занедбаним і поступово втрачав свій блиск.

Доля садиби на сьогоднішній день

Палац чекає на туристів. Не дивлячись на реставрацію, він зберіг свій зовнішній вигляд. Тепер ця локація нагадує доглянутий парк, прогулюючись яким, ви точно відчуєте атмосферу минулих років.

Адреса: вул. Діонісія Міклера, 32

Аліна ТАЛАН,
за матеріалами із відкритих джерел  

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top