skip to Main Content

23 травня відзначаємо День Героїв

23 травня Україна відзначає День Героїв – величне свято, що об’єднує вшанування борців за свободу та незалежність нашої держави протягом усієї її історії. Від князів Київської Русі до учасників Революції Гідності, від воїнів АТО/ООС на Донбасі до нинішніх захисників України – це день, коли ми схиляємо голову перед мужністю й самопожертвою тих, хто не шкодуючи життя боронив рідну землю.

Витоки пам’ятної дати

Ідея вшановувати героїв-борців зародилася в національно-визвольному русі під час Другої світової війни. Її офіційно запровадили у квітні 1941 року на Другому Великому Зборі Організації Українських Націоналістів (ОУН) у Кракові. Ця дата не випадкова – 23 травня 1938 року в Роттердамі підступно вбили одного з лідерів ОУН, полковника Армії УНР Євгена Коновальця.

Значення свята

День Героїв – це не просто пам’ятна дата, це символ незламності українського духу, стійкості й вірності своїм ідеалам. Це день, що нагадує нам про ціну свободи та про тих, хто цю ціну заплатив. Це день єднання навколо спільної мети – незалежної, соборної й демократичної України.

Вшанування героїв

У День Героїв по всій Україні відбуваються урочисті заходи, щоб вшанувати пам’ять полеглих та висловити слова подяки живим захисникам. Відбуваються молебні, поминальні церемонії, покладання квітів до пам’ятників, тематичні виставки та концерти.

Важливість свята в сучасній Україні

З окупацією Росією українського Криму та початком війни на Донбасі у 2014 році День Героїв набув нового, особливого значення. Ця війна стала випробуванням для всієї української нації, і саме завдяки мужності й самовідданості наших героїв Україна вистояла й продовжує боротися за свою свободу.

Сьогодні цей день присвячений кожному, хто боронить рідну землю від російських окупантів, які зазіхнули на незалежність України.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
1 Коментар
Старіші
Новіші Найпопулярніші
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
юрій
1 місяць тому

день героїв – це мабуть мається на увазі героїв УПА

Back To Top