skip to Main Content

Чому низька якість води у кранах вінничан

На це питання відповів директор департаменту міського господарства Вінниці Роман Фурман.

– Постачанням води містянам займається «Вінницяводоканал» – це підприємство обласної власності. Останнім часом точаться розмови, що його можуть передати до власності міста Вінниці. Але ми не можемо прийняти його на баланс одноосібно без згоди власника – Вінницької обласної ради. Хоча в цьому напрямку робота триває, – пояснив він.  

– Погоджуєтеся із тим, що вода в наших кранах не дуже якісна? І тому люди масово купують її у численних вуличних акваматах.

– Проблема значною мірою пов’язана із мережами, через які вода транспортується до вінницького споживача. На етапі очистки вона нормальної якості і відповідає всім нормативам. Але далі транспортується через кілометри мереж, деякі з яких знаходяться в незадовільному стані. На цьому шляху частково втрачає якість.

Якщо виконати заміну мереж водогону Вінниці – то якість води однозначно покращиться. Бо саме через них змінюється негативним чином параметри і характеристики води.

Не менш важливим є і водозабір на Південному Бузі. Громади і фермери, які обробляють свої поля, сильно забруднюють ріку вище по течії. Тому на сьогодні на державному рівні Південному Бугу наданий статус максимального рівня забруднення.

– Ваш департамент і в цілому міська влада можуть якось впливати та контролювати якість води в кранах, давати рекомендації «Вінницяводоканалу»?

– Фахівці Держспоживслужби роблять відбір і аналіз проб води; із певною періодичністю беруться аналізи. Саме на них і покладені державою ці повноваження.

На підприємстві «Вінницяводоканал» також є сертифікована лабораторія, яка виконує проби води. Але коли йде мова про аналіз води на водопровідній станції, де займаються її очисткою, і в крайній точці (у споживача) – це велика різниця у якості.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top