skip to Main Content

Чи підтримують вінничани заборону російського культурного продукту – дослідження “СічНьюз”

Російська культура завжди мала сильний вплив на українське суспільство. Однак з початком повномасштабного вторгнення та агресії з боку росії багато українців почали переглядати своє сприйняття російської культури, яка раніше займала чимале  місце у їхньому житті.

Днями виконком Вінницької міськради ухвалив рішення про заборону російськомовного культурного продукту на території міста. Йдеться про проєкт рішення міської ради щодо мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Вінницької міської територіальної громади. Він передбачає заборону російськомовних пісень, і не тільки в місцях загального користування.

Останнім часом російська мова стала токсичною. Тому я виконую свої пісні тепер тільки українською мовою. Також свої старі тексти перекладаю українською, – розповів для «СічНьюз» незрячий  музикант з Маріуполя Богдан Коваль.

Його приклад свідчить про глибокі зміни, що відбуваються в середині українського культурного простору, який реорганізується через призму нового сприйняття ідентичності та мови.

Містяни підтримують у цьому питанні владу. Це відображено у опитуванні «СічНьюз» в соціальних мережах, де ми досліджували ставлення вінничан до можливої заборони російської культури в Україні. Воно охопило 210 учасників з Вінниці та області і продемонструвало велику підтримку ідеї викорінення російської культури в Україні.

За результатами опитування, 86,7% учасників підтримали ідею заборони російської культури без будь-яких сумнівів. Водночас, лише 1.9% висловили протистояння цій ідеї, 7.6% респондентів підтримали часткову заборону, а 3.8% коливаються у відповіді.

Ці цифри відображають різке зміщення у свідомості українців стосовно ролі російської культури в сучасному суспільстві. Більшість висловлює підтримку ідеї обмеження російського впливу, підкреслюючи необхідність захисту національної ідентичності та мовної культури. Однак, існують також ті, хто сприймає цю ідею з обережністю, розглядаючи її в контексті загальних принципів свободи вираження та культурної свободи.

Яна ТИХОЛАЗ, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top