skip to Main Content

Цікава Вінниччина: що подивитися на вихідних

Наближаються вихідні. А, отже, час оглянути цікаві місця Вінниччини, де можна насолодитися природою і архітектурою та відволіктися від буденності. Журналістка «СічНьюз» підготувала чергову добірку для ваших активних та насичених вихідних.

Музей моделей транспорту

У самому центрі міста Вінниці працює унікальний музей моделей транспорту, який налічує близько 5037 експонатів!  Ви зможете побачити такі моделі транспорту:

  • автомобілі
  • літаки
  • танки
  • кораблі
  • мотоцикли
  • трамваї
  • тролейбуси
  • автобуси
  • потяги
  • військовий автотранспорт
  • справжні двигуни

Колекція музею постійно поповнюється. Тому радимо всією родиною прийти і побачити цю красу наживо. Адреса Вінницького музею моделей транспорту: вул. Соборна, 64.

Час роботи: з 12:00 до 19:00, без вихідних.

Палац Потоцьких

Однією з визначних пам’яток класицизму є палац родини Потоцьких в центрі Тульчина що на Вінниччині. Побудований у 1782 р. за проектом французького архітектора Лакруа. Пам’ятка пов’язана перш за все з ім’ям Станіслава Щенсного (Фелікса) Потоцького (1751–1805) — одного з найзаможніших польських магнатів, відомого політичного діяча.

До ансамблю входили власне палац, театр (перебудований), манеж, стайні (не збереглися), турецька лазня, оранжереї, службові і житлові приміщення, два бічні флігелі.

Планування палацу анфіладне. Архітектурне оздоблення інтер’єрів збереглося лише у головному вестибюлі. Широкі сходи ведуть на другий поверх, де були парадні зали. Деякі споруди садиби виходили фасадами на вулицю і належали до забудови міста.

Навколо зростав парк під назвою «Хороше», закладений у 1782 р. за проектом архітектора П. Ленро. У парку були ставки, канали, скульптури, фонтани.

В Тульчині родина мала ще один палац, значно менший. Обидва палаци Потоцьких, за легендою, з’єднувалися підземним ходом, таким широким, що по ньому могли проїхати четверо коней.

Тульчинську садибу називали «подільським Версалем». Скромне до того містечко перетворилося на жваве місто з фабриками сукна, полотна, сідел, візків і вогнепальної зброї, столицю однієї з найбільших магнатських латифундій на Правобережній Україні. Власник мав репутацію доброго господаря, «справжнього доброчинця тих країв».

Сьогодні тут знаходиться Тульчинське училище культури і мистецтв.

Історична пам’ятка знаходиться за адресою:вулиця Незалежності, 10, Тульчин, Вінницька область.

Час роботи: з 08:00 – 18:00 з середи до неділі, понеділок та вівторок – вихідні.

Подільський зоопарк

Подільський зоопарк є наймолодшим зоопарком України, який був заснований 19 грудня 2005 року.

Це була ідея тогочасного керівництва Вінницького обласного комунального підприємства ”Агроліс”, у підпорядкуванні котрого був зоологічний розплідник мисливських тварин. Їх розводили з метою подальшого розселення у мисливських господарствах краю.

Новий заклад отримав і нове завдання: працювати над відтворенням видів тварин, яких поменшало у природньому довкіллі Вінниччини, зберігати і відтворювати рідкісні види , що занесені до Червоної книги.

Вже понад 14 років Подільський зоопарк постійно розвивається вдосконалюючи свою територію, вольєри, оновлюючи та поповнюючи колекції звірів та птахів, стає все привабливішим куточком відпочинку подільського краю.

Подільський зоопарк має на своїй території дитячі ігрові майданчики , зелені куточки, удосконалює свою інфраструктуру, відтворює фрагменти природного середовища , у якому мешкають звірі та птахи, прикрашає територію скульптурними зображеннями.

Також пізніше було збудовано велике ведмеже містечко для утримання та розведення бурих та гімалайських ведмедів.

Чисельність мешканців Подільського зоопарку не постійна. Він постійно поповнюється новими мешканцями. Деяких тварин і птахів, які потрапили у біду, доставляють у зоопарк небайдужі мешканці області.

Подільський зоопарк на своїй території пропонує навчальним закладам заняття з природничих дисциплін, дошкільним закладам – знайомство з навколишнім світом, мамам з малятами – спокійне місце прогулянок. Зоопарк для міських жителів є вікном у живу природу, культурно-просвітницьким інструментом.

Адреса зоопарку: вул. Сергія Зулінського, 9.

Час роботи: з 9:00 до 17:00 без вихідних

Вартість квитків становить:

Малюкам (до 3-х років) – безкоштовно

Діти (від 3-х до 6-ти років) – 50 грн.

Учні / Студенти (діти шкільного віку та студенти за наявністю студентського квитка) – 50 грн.

Дорослі (повний) – 130 грн.

Вінницький обласний краєзнавчий музей

Обласний краєзнавчий музей у місті Вінниці, найбільше зібрання матеріалів і документів з історії, етнографії і культури Східного Поділля.

Вінницький краєзнавчий музей засновано в 1918 р. Нині це відомий науково-методичний та пам’ятко-охоронний центр східного регіону Поділля. Його фонди нараховують біля 100 тисяч одиниць зберігання.

Музей активно співпрацює з художниками, народними майстрами, колекціонерами, з яскравими особистостями, результатом чого стають цікаві експозиційні та інтерактивні проекти.

Експозиція музею складається з 16 залів, що відображають природні умови та історичні події, що відбувалися на території нашого краю.

Музей має три виставкові зали, де проходять різноманітні за характером виставки, які мають на меті більш широко представити історію та мистецтво нашого краю.

У малій і великій виставкових залах постійно діють виставки, приурочені до визначних подій, а також персональні й колективні виставки художників Вінниччини.

Славиться музей нумізматичною та етнографічною збірками, колекцією та мінералів. Музею належить понад 300 зразків зброї – від кам’яного віку до другої світової війни. Колекція палеонтологічних знахідок нараховує 256 одиниць зберігання. Вони виявлені переважно у неогенових і антропогенових відкладах кайнозойської ери.

У музеї експонуються книги, рукописи, плакати, листівки, рідкісні фотографії, особисті речі видатних людей, пов’язані з різними періодами історії краю. При музеї діє бібліотека, сучасна збірка якої містить понад 10,5 тис. видань кінця ХVІІІ — поч. ХХІ ст.

Одна з найбільших і найстаріших колекцій – археологічна. Сьогодні вона нараховує 7 тисяч одиниць зберігання.

Щороку музей вдосконалюється, росте його колекція експонатів, впроваджуються сучасні музейні технології.

Знаходиться заадресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 19. Працює з 10:00 до 18:00 (каса до 17:00), без перерви на обід. Вихідний день – понеділок та великі свята.

Вартість квитків:

Для дітей та студентів – 30 грн.

Для дорослих – 50 грн.

Екскурсійне обслуговування – 100 грн.

Детальне про категорії населення, які мають право на безкоштовний вхід, та деталі роботи можна дізнатися на офіційному сайті музею.

Лядова. Скельний монастир над Дністром

Лядівський Усікновенський скельний чоловічий монастир вважається одним із семи чудес Вінниччини. Він височіє на скельній терасі 90-метрової гори над Дністром, що протікає поблизу с. Лядова Могилів-Подільського району.

Це один із найдавніших православних скельних діючих монастирів України: в молитві та покаянні ченці тут служать Господу вже понад тисячу років. А заснував його славнозвісний родоначальник православного чернецтва у Київській Русі преподобний Антоній Печерський. Той, що започаткував і Києво-Печерську лавру.

В одній із печер зберігають таємничі черепи, які стоять просто у заглибленнях скелі.

Також в скельному монастирі є Антонієве джерело. Ченці вважають його цілющим, а науковці, які брали проби води, підтверджують її лікувальні властивості. Тут також є цілюща купіль. Однак для купання в ній потрібно одягти сорочку, яка прикриє все тіло.

Загалом монастир – це три величезні рукотворні гроти та келія, в якій жив святий Антоній. Крім цього, тут закладено кілька будівель, дзвіницю та кам’яні ворота в автентичному стилі. Тобто, складається враження, що все так і було тисячу років тому. Найцікавіша з новобудов – дзвіниця – розташована на вершині скелі. З її вікон відкривається найкращий краєвид на навколишні землі.

Адреса пам’ятки: Вінницька обл., Могилів-Подільський р-н, село Лядова.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top