skip to Main Content

Екснардепка Фаріон потрапила в черговий скандал: «підставила» кримського патріота

Львівська мовознавиця та політикиня Ірина Фаріон потрапила в черговий скандал. Цього разу її дії призвели до затримання проукраїнського студента в тимчасово окупованому Криму.

Днями Фаріон у своєму Telegram-каналі опублікувала фото листа, який надіслав їй український студент з Криму. У листі хлопець висловлював свою підтримку Ірини в мовному питанні. Фаріон не приховала його дані, ігноруючи прохання її підписників.

Російські спецслужби швидко знайшли хлопця та затримали його. У пропагандистських Telegram-каналах з’явилося відео, на якому хлопець вибачається на камеру на фоні російського триколору.

У відео хлопець каже, що він був змушений написати лист Фаріон під тиском. Він також запевняє, що не є прихильником України і вважає себе росіянином.

Ця ситуація викликала обурення в українському суспільстві. Фаріон звинувачують у тому, що вона вчинила непрофесійно і нерозважливо. Її критикують за те, що вона не приховала дані студента, чим поставила його під загрозу.

Це не перший скандал, в який потрапляє Фаріон. Днями у своєму інтерв’ю з Яніною Соколовою жінка заявила, що не вважає українцями тих військових ЗСУ, які розмовляють російською мовою, та порадила їм називати себе «русскими».

Я категорично цього не приймаю. В мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні і розумні, виконувати ст. 29 ЗУ “Про Збройні сили України”. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то це не армія тоді, це зброд, – сказала Ірина Фаріон.

Однак статті ЗУ «Про Збройні сили України», на яку вона посилається, не існує. У цьому законі загалом є лише 18 статей, у жодній із яких не ідеться про мову спілкування. Вочевидь, Ірина Фаріон мала на увазі ЗУ «Про засади державної мовної політики», у ст. 29 якого справді йдеться про те, що мовою статутів, документів і команд у ЗСУ та інших військових формуваннях є державна мова.

На висловлювання екснардепки відреагував депутат від «Слуги народу» Єгор Чернєв та ініціював звернення в СБУ.

Фаріон є відомою своєю радикальною позицією щодо мовного питання. Вона є прихильницею повної українізації та вважає, що російська мова є ворожою для української нації

Її дії часто критикують за те, що вони є дискримінаційними та не сприяють об’єднанню українського суспільства.

Щоб оперативніше слідкувати за новинами, підписуйтеся за наші сторінки у “Фейсбук”“Телеграм”“Вайбер” та “Інстаграм”.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top