skip to Main Content

Херсонський театр вразив «Град», тому він завжди на гастролях

Цими вихідними і наступного тижня у Вінниці гастролює Херсонський академічний обласний театр ляльок. Він дав чотири вистави на базі місцевого лялькового театру, які викликали цікавість вінницької публіки і зібрали майже аншлаг. Надалі гастролери виступатимуть на базі шкіл і дитсадків.

Детальніше про те, як виживає театр із буремного регіону під час війни, сайту «СічНьюз» розповів його директор і художній керівник Віктор Гаврилюк.

Окупантам ляльки були не потрібні

Він нагадав, що заклад культури був в окупації до звільнення обласного центру. Але за весь час  жоден з працівників не перейшов на бік ворога.

Окупанти у нашому театрі зробили фактично руський ТЮЗ (театр юного глядача – авт.). Там грали лише люди, без використання ляльок. Слава Богу, їх не повикидали, а звалили в одну кімнату. Чужинці також використовували наші костюми і декорації. Їх переробляли для своїх потреб, – розпочинає Віктор Гаврилюк.  

Під час окупації поставили керівником екс-одесита. Із ним приїхала дружина. Також «виписали» із росії кілька акторів і режисера. А ще окупанти планували ставити у театрі ляльок й вистави для дорослого глядача. Але їхнім планам, дякуючи ЗСУ, вже ніколи не збутися!

Повернули власний транспорт

На щастя, після деокупації обласного центру автобус і службову автівку херсонських лялькарів вороги не встигли угнати. Коли Віктор Гаврилюк зміг повернутися до Херсону, він забрав цей транспорт. Таким чином херсонці мають можливість гастролювати всією Україною.

А взагалі Херсонський театр ляльок нині базується у Коломиї (Закарпаття). Виступати в рідному місті немає сенсу із різних причин. По-перше, у дах театру влучив снаряд і суттєво його пошкодив. Це трапилося вночі 16 січня 2023 року, коли російські військові обстріляли Херсон із системи залпового вогню “Град”.

По-друге, місто й наразі регулярно обстрілюють вороги. По-третє, в ньому практично не залишилося дітей.    

Ми вивезли ляльок, які необхідні для постановки чотирьох гастрольних вистав. Решту залишили в Херсоні. Там є група людей, які доглядають за приміщенням театру. Вони перебирають ляльок, просто неба сушать їхні костюми тощо, – повідомив Віктор Гаврилюк.

Колектив суттєво змінився 

До широкомасштабної війни у Херсонському академічному обласному театрі ляльок працювали 12 акторів. Серед них багато – пенсійного віку. Нині колектив суттєво оновився і зменшився.

Одна із наших актрис лишилася в Херсоні. Вона отримує 2/3 від зарплатні, як передбачає закон. Ми взяли до колективу акторів із Калуського училища культури (двох юнаків і двох дівчат). Також дві наші досвідчені актриси перебувають з нами у Коломиї. Тобто зараз у театрі працює шість акторів, водій, помічник режисера і директор, – повідомив Віктор Гаврилюк.    

Він додав, що Херсонський театр чудово зустрічають в усіх регіонах України. Завжди йдуть назустріч і підтримують. І Вінниця не є виключенням.

Тим часом симпатична будівля театру з двориком і затишним залом, у якому колись лунав сміх і дитячі оплески, тихо чекає на повернення своїх глядачів. Це має статися після деокупації Херсонщини.       

Михайло ШАФІР, «СічНьюз».
Фото автора та з відкритих джерел 

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top