skip to Main Content

Хто може безкоштовно отримати годинник, аудіоплеєр і диктофон

На вінницькому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС)  влаштували зустріч із представниками різних служб, які надають допомогу таким людям. Йшлося про зміни у законодавстві і пов’язаний із цим новий алгоритм дій для отримання державної допомоги.

Люди із особливими потребами почули фахівців і отримали контактні телефони представників обласної офтальмологічної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), Фонду соцзахисту інвалідів та міського департаменту соцполітики.      

Зміни  —  позитивні. Відтепер діє систематизований перелік технічних засобів для незрячих і слабозорих, придбання яких компенсує держава. Також вже є проста схема для збору всіх необхідних документів для їхнього отримання. Ці довідки треба збирати у сімейного лікаря і в офтальмологічній медико-соціальній експертній комісії (МСЕК) та передавати до органів соцзабезпечення, — розповіла лікар-офтальмолог вінницького підприємства незрячих Неля Кривецька.

За її словами, відтепер шансів отримати безкоштовно спецінвентар і технічні засоби у незрячих буде значно більше, ніж раніше. Більшою може стати й фінансова підтримка на їхнє придбання. 

Голова обласної офтальмологічної МСЕК Олена Ситник розповіла, що тепер незрячі обов’язково  мають збирати медичні висновки для безкоштовного отримання технічних засобів для орієнтування. Це електронний або механічний годинник, аудіоплеєр, диктофон, тактильна тростина, пристрій для вимірювання рівня рідини і ортопедичне взуття.       

Саме ми виписуємо ці медичні висновки незрячим і слабозорим. Вони необхідні для отримання грошової компенсації за технічні засоби. Маючи такий документ, отримати їх буде простіше. Медичні висновки МСЕК даються на два роки  прив’язуються до програми реабілітації, — пояснила Олена Ситник.  

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top