skip to Main Content
З питань реклами на сайті або співпраці звертайтесь:
Прайс

Історія найдорожчого сторічного вінницького маєтку

Один з найкрасивіших і найдорожчих маєтків Вінниці – сторічна садиба капітана Четкова. Цю будівлю добре знають вінничани. Бо тут нині розташовані Департамент архітектури та містобудування і бюро охорони культурної спадщини. Шикарну садибу капітана Четкова побудував не головний архітектор міста Григорій Артинов, а київський зодчий Василь Листовничий. Про це інформує офіційний туристичний сайт Вінниці.

Прибутковий будинок на п’ять квартир

Штабс-капітан Олександр Четков був офіцером і дворянином з Херсонщини. Переїхавши до Вінниці після відставки, він став викладачем гімнастики у реальному училищі.

Але звідки у вчителя були гроші на такий особняк, який є перлиною модернової архітектури, невідомо. За першою версією, капітан Четков отримав величезний спадок і вирішив збудувати собі маєток. За іншою – це був прибутковий будинок на п’ять квартир з окремими входами, яким володіла мати офіцера, Пелагея Четкова. Вона, ймовірно, мала у Вінниці кілька прибуткових будинків, які здавала в оренду, а зароблене інвестувала у зведення нових будівель. І родина Олександра Матвійовича жила в одній із квартир свого особняка.

Пологовий будинок і дитяча лікарня

Споруда була збудована у 1910 р. Вона шокувала не тільки своєю вишуканою і пишною красою у стилі віденського модерну із асиметрією, але й вежею-надбудовою, терасами з балконами, вінтажними вікнами різноманітної форми і багатою ліпниною. Вартість будівництва обійшлась в астрономічні 500 тисяч рублів (це нині еквівалентно 22 млн $). Для порівняння – знаменита Вежа Артинова вартувала 200 тис рублів, – інформують дослідники.

Четкови прожили тут лише кілька років, і після більшовицького перевороту покинули Україну. А в будівлі 70 років були медичні установи – пологовий будинок і дитяча лікарня. Це сильно дивувало відвідувачів. Бо приміщення для палат були затісними, а сходи занадто крутими і для породіль, і для маленьких пацієнтів.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Читайте також

Яка доля садиби Грохольських на Пʼятничанах у Вінниці

Історія кам’яної будівлі на схилі вулиці Оводова у Вінниці

Історик розповів про маєток Четкова на схилі Південного Бугу

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top