skip to Main Content

Історик розповів про маєток Четкова на схилі Південного Бугу

На мальовничому схилі, що веде до Південного Бугу, розташувався справжній шедевр архітектури – будинок капітана Четкова. Цей витончений особняк, зведений на початку XX століття, й досі чарує погляди вінничан та гостей міста. Експерт «СічНьюз» з питань історії Олександр Савельєв розповів про нього нашим читачам

Історія та архітектура

Станіслав Цалик, письменник-есеїст та кінокритик, порівнює цей особняк із відомим твором В. Городецького “Будинок з химерами” у Києві, визнаючи його рівнозначним символом архітектурного досконалості.

Розташований на крутому узвозі, будинок відкриває різні перспективи залежно від точки спостереження, додаючи загадковості його образу. Будівля виконана у стилі віденської сецесії – одного з напрямків модерну.

Своєрідне трактування декоративних елементів, характерне для цього стилю відобразилось у різноманітті декору, стилізованих рослинних орнаментах у вигляді білих лілій. У цьому ж стилі виконана металева огорожа та балконні решітки. Поряд особняка знаходився павільйон сторожа і будинок прислуги, а ближче до Південного Бугу — льодовня, в якій зберігали продукти.

Автором проекту особняка став київський архітектор Василь Листовничий. У 1919 році його розстріляли більшовики. До речі, на металевих решітках будинку уважний спостерігач може знайти сліди куль.

Цей маєток був найдорожчим серед вінницьких особняків кінця XIX – початку XX ст. Його кошторис склав понад півмільйона царських карбованців (це тоді, коли будівництво водонапірної вежі обійшлося приблизно в 200000). Та й тодішня вулиця Пушкінська не випадково була «міліонною». На ній зосереджувалися помешкання вінницької інтелігенції: відомих адвокатів, лікарів, педагогів.

Власник та його родина

Олександр Миколайович Четков був військовим. У мирний час він перебував у відставці, а з початком Першої світової війни знову пішов на фронт. Про це можна прочитати в публікації газети міської думи «Юго-западный край» за 1915 рік. Коли відставний капітан-артилерист Олександр Четков мешкав у Вінниці, він працював викладачем гімнастики у реальному училищі.

Як написав у своїх спогадах Георгій Брилінг, колишній учень цього навчального закладу, Четков викладав свій предмет дуже нецікаво, нудно і по-військовому сухо.

Для свого часу Олександр Миколайович був людиною прогресивною та дуже освіченою. Крім того, він мав чималі статки. Садиба на Пушкінській вулиці раніше належала чи то його батькові, чи то дядькові.

Будинок, імовірно, збудували за кошти не лише Четкова, а і його дружини. Дружину Четкова звали Леонідою, вона мала маєток на Галичині.

Старожили розповідають, що на початку XX століття у Вінниці ходили різні анекдоти про Леоніду. Вони стосувалися її імені, яке, на думку місцевих жителів, було схожим на чоловіче.

Подружжя Четкових прожило у цьому будинку лише 3,5-4 роки.

Розпочалася перша світова війна. У газеті «Юго-западный край» за 1915 рік є публікація про смерть дружини Олександра Четкова. Вона померла у своєму маєтку на Галичині, але тіло Леоніди привезли ховати до Вінниці.

Прощання відбувалося у будівлі залізничного вокзалу. Справа в тому, що тривала війна, і, мабуть, не було або часу, або можливості влаштовувати серйозну жалобну церемонію.

До речі, в цьому ж повідомленні згадується, що Олександр Четков приїхав із фронту спеціально для того, щоб попрощатися з дружиною.

Потім він повернувся на фронт, і його подальша доля невідома. Доньку Четкових у 1919 році розстріляли червоногвардійці. Про розстріл Четкової-молодшої можна прочитати в газеті «Юго-западный край» за 1919 рік. Там йшлося про перепоховання закатованих ЧК людей – вона була серед них.

Коли у 1920-1921 роках відбулася експропріація майна дворян і буржуазії, особняк був переобладнаний під дитячий будинок.

Пізніше у ньому розміщувався пологовий будинок. Потім цю будівлю передали управлінню містобудування й архітектури.

Сучасний стан

За понад сто років будинок зазнав змін: наприклад, була розібрана веранда. В картуші на одній зі стін будинку був герб Четкових, але під час багатьох ремонтів його затерли.

Недолуга реставрація зіпсувала металеву решітку та облицювання огорожі. Попри це все, будинок капітана Четкова залишається однією з найкращих споруд Вінниці.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top