skip to Main Content

Київський Вікентій у день бабака спрогнозував ранню весну

Другого лютого весь світ відзначає свято День бабака, й Україна не є виключенням. Весна вже не за горами, і людям кортить дізнатися, коли вони зможуть відчути тепло та свіжість весняного повітря.

Історія свята

Історія цього свята почалася  ще в Стародавньому Римі. Щоправда, героєм того часу був їжачок. Його будили і спостерігали – побачить він, чи ні свою тінь і сховається чи ні. У Німеччині таким метеорологом служить борсук, а коли європейці переселилися в Північну Америку, то цю почесну “місію” поклали на бабака – з їжаками, судячи з усього, був дефіцит.

Раніше прикмета визначати погоду по поведінці тварин не було дивиною. Одного разу місцева газета містечка Панксатоні видала жарт. Мовляв, сьогодні День бабака, і бабак не побачив своєї тіні. Отже, незабаром весна. З того часу це звірятко щорічно стало символом віщувань.

На маленького бабака була покладена надзвичайно важлива місія. Він мав вилізти із свого лігва і подивитися, чи падає на нього тінь. Якщо раптом тінь впала, то він мав злякатися та сховатися назад, а як ні, то всім своїм виглядом бабак мав сповістити про прихід весни.

Традиції та святкування

У кожному куточку світу традиції однакові. Проте в США цей день відзначають з особливим розмахом. Певно, американцям набридла зима й вони ще з ночі починають запускати феєрверки. Самі ж бабаки не в захваті від того, що на них покладено таку серйозну місію, адже о 7:25 ранку у звірят підйом, і вони мають йти і щось віщувати.

Але не всі люди підтримують цю ініціативу й завзято оберігають права бабаків. Мовляв, що це для них великий стрес і краще покладатися на знання синоптиків серед людей.

День бабака в Україні

Традиційно пророкують весну харківський бабак Тимко та львівські бабаки Мишко і Маруся, а також киянин Вікентій. Харківський віщун Тимко у 2022 році потрапив під окупацію в селі Нестерівка. Село звільнили, тваринка не постраждала й готова до віщування.

Найспритнішим серед бабаків виявився Вікентій, який прокинувся ще наприкінці січня. У Київському зоопарку зазначають , що віщун виліз із свого лігва не злякавшись своєї тіні. Кажуть, що це означає, що настане тепла весна.

Також працівники зоопарку зазначають, що раннє пробудження бабака пов’язане зі коливанням температур (+5 в день та -10 вночі). І саме через це бабака не може виспатися.

Нагадаємо, в цей же день за новим церковним календарем відзначають свято Стрітення Господнє і народне свято Стрітення – зустріч зими і весни. Про що вони домовляться і чия візьме цього дня – підкажуть бабаки.

Коментар фахівця

Завідуючий відділом зоології і тваринництва Вінницької обласної станції юних натуралістів Сергій Рекшенюк прокоментував «СічНьюз», чи можна довіряти «прогнозам» бабаків:

Це лише гарна легенда. Бабаки – тварини, які впадають у сплячку. Ближче до весни, коли стає тепліше, вони прокидаються, і це нормально. На Новий рік бабаки ніколи не прокидаються. У цієї тварини цикл життя схожий із порами року. Але говорити про те, що в зв’язку із тим, що бабак прокинувся, незабаром потеплішає, некоректно.      

 Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 3 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top