skip to Main Content

Легалізація канабісу може відбутися найближчими днями: думки вінничан  

Відповідний закон у Верховній раді можуть ухвалити вже найближчим часом. Про це в коментарі «РБК-Україна» розповів Михайло Радуцький, голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Замість морфію

За його словами, законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу можуть ухвалити вже цього місяця. Адже 4 листопада він був повністю підтриманий на парламентському комітеті – до ухвалення в другому читанні з усіма комітетськими правками.

Як зазначає Пан Михайло Радуцький, на сьогодні в Україні потреба в медичному канабісі, за розрахунками МОЗ і ВООЗ, може сягнути до семи мільйонів людей. Це і військові з симптомами ПТСР, хворі на епілепсію, онкохворі,поранені військові і цивільні з больовими відчуттями.

У світі існує тільки два аналогічні знеболювальні препарати вартістю близько 380 доларів і 220 євро – держава не зможе забезпечити всіх ними. Тому і відбувається легалізація медичного канабісу. Аби Україна змогла сама виробляти ліки на його основі, щоб онкохворі, наприклад, замість морфію отримувати таке знеболювальне, як канабіс, – пояснив медичний експерт.

За вказаним законопроєктом передбачений дуже жорсткий контроль за зберіганням та обігом медичного «препарату». Також документ знімає радянські обмеження про виробництво технічного канабісу. Оскільки з нього виробляється і харчовий посуд, і текстиль, і багато інших побутових речей, зазначив один з представників комітету ВР.

Після ухвалення Уряду надається шість місяців, за який він має розробити всі підзаконні акти, накази, аби цей закон запрацював за відповідно встановленими правилами. Нагадаємо, ще у липні на першому читанні було ухвалено закон про медичний канабіс. Тоді позитивно проголосувало 268 депутатів.

Дискусія в соцмережах

Тим часом у соцмережах відбуваються обговорення та дискусії щодо вищезазначеного указу. Люди поділяють дві різні думки. Одні чекають якнайшвидшого затвердження закону, вважаючи його необхідним з теперішньою ситуацією в країні. До того ж припускається, що медичний препарат буде відпускатися тільки за електронним рецептом, у вільному продажі його не буде.

Інші ж думають, що таким чином відбуватиметься знищення українського народу, прирівнюючи продаж вказаної речовини до алкоголю чи тютюну.

Вінничани теж висловили свої судження щодо рішення ВР.

Якщо легалізація відбуватиметься в медичних цілях, то доволі позитивно. Але навіть якщо й ні, то це доволі нормальна практика в інших країнах. Якщо такого роду продукція продається через темні шляхи, що не дає жодної користі для держави. Із законним продажем та використанням канабісу держава зможе теж матиме з цього вигоду і вигляді податків, – висловлює свою думку вінничанин Артем Барчишен.

За проханням дотримання анонімності ще один мешканець Вінниці поділився своїми думками.

За власним досвідом скажу, що я й сам вживав маріхуану, але небагато. В поєднанні з алкоголем відбувається дуже сильний вплив на організм, ти фактично про все забуваєш. Коли мій батько страждав від сильного болю, я носив йому наркотики за дозволом лікаря. Це було потрібно. Але то були сильніші і важчі за канабіс речовини, – каже Михайло.  

За його словами, ми повинні розуміти, ще проблема полягатиме в тому, що коли канабіс буде дозволений, то його будуть вживати не лише в медичних цілях.

Це ж Україна, корупція тут повсюди, – додає Михайло.

Анастасія ТКАЧУК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top