skip to Main Content

Майстри Хмельниччини передадуть вінничанам 12-метровий рушник єднання

Сьогодні, 16 серпня, Вінниччині урочисто передадуть рушник єднання. Це станеться в рамках мистецько-патріотичного проєкту створення Міжнародного вишитого рушника єднання «Цвіт вишиванки». Акція пройде на Європейській площі Вінниці о 12-й годин, інформує Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОВА.   

Майстри Хмельниччини передадуть вінничанам Міжнародний рушник єднання. Вінниччина стане одинадцятим регіоном України, де вишиватимуть полотно.

Традиція вишивати рушник єднання з’явилася десять років тому з ініціативи голови Української всесвітньої координаційної ради Михайла Ратушного, голови Ліги підприємців «Українська справа» Михайла Ратушняка, голови Благодійного фонду «Цвіт вишиванки» Євгена Філя. Це сталося в рамках Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки».

За задумом, на рушнику будуть зображені орнаменти всіх областей України, Автономної республіки Крим, міста Києва, а також української діаспори по всьому світу.

На полотні довжиною 12 з половиною метрів вже вишили орнаменти майстри з Тернопільщини, Івано-Франківщини, Черкащини, Полтавщини, Дніпропетровщини, Львівщини, Волині, Криму, Рівненщини, Волині, а також Канади, Польщі, Німеччини, Італії, Великобританії, Австрії, Латвії, Литви, Естонії.

Проєкт є надзвичайно важливим для України та української культури. Це своєрідний меседж у майбутнє від тих людей, які у нелегкі часи змогли об’єднатись заради збереження історії та культури української держави.  Адже вишитий рушник –  традиція сотень наших поколінь наших предків, це генетичний код нашої нації. Кожна область визначає найрідкісніші й найвпізнаваніші елементи, які притаманні регіону й вишиває на цьому полотні.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, «СічНьюз»

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top