skip to Main Content

Малюнки Тетяни Куліш можуть огорнути земну кулю чотири рази

Четвертого квітня відбудеться урочисте відкриття персональної виставки живопису Тетяни Куліш з Козятина. Воно пройде о 14.00 у виставковій світлиці Вінницького обласного центру народної творчості. Про це інформує ВОЦНТ.

Художник з оформлення тканин

Тетяна Анатоліївна Куліш народилася 18 липня 1958 року в місті Козятин (Вінницька область), в родині залізничника. У 1975 році закінчила Республіканську художню середню школу ім.Т.Г.Шевченка в Києві, де навчалася з 10-ти років. Вищу освіту отримала у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва на відділенні «Художнє ткацтво», який закінчила з відзнакою.

По закінченню інституту розпочала свою творчу діяльність в місті Черкаси, де з 1981 року працювала на Черкаському шовковому комбінаті художником з оформлення тканин, входила до десятки кращих художників Радянського Союзу в своїй спеціальності.

Талановита художниця створила велику кількість малюнків для тканин, метраж яких міг би огорнути земну кулю чотири рази.

Поетичні акварелі

Потім була викладацька робота. Спочатку у Черкаському вищому художньому училищі, далі на кафедрі дизайну Черкаського державного технологічного університету. Викладала живопис, основи композиції та проектної графіки, основи проектування та кольорознавства. У 1988 році Тетяна Куліш стала членом спілки дизайнерів України.

Разом з тим, як художниця, Тетяна Куліш презентувала персональні виставки своїх живописних робіт, брала активну участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних виставках і пленерах. У 2018 році вона започаткувала проєкт – «Обласна виставка акварельного живопису «ДНІ-ПРО»» (Черкаський музей Кобзаря). Повернувшись в 2019 році до рідного Козятина, Тетяна Куліш так і залишилася куратором проєкту «ДНІ-ПРО», що переріс в Міжнародну виставку акварельного живопису, на якій 92 художники з шести країн показали свої роботи, виконані в різних техніках.

Велика любов до акварелі надихнула мисткиню на створення ще і поетичних акварелей. Тож вона видала невеличку збірку своїх віршів, художньо оформлену акварельними малюнками. Ця поетична збірочка, разом з каталогом, була вручена кожному учаснику міжнародної виставки.

Впродовж чотирьох років проживання в Козятині Тетяна Анатоліївна проводить пленери та виставки художників, об’єднуючи творчих людей у мистецьку спільноту для створення цікавих проєктів: «ART-водокачка – 21»; «Лаванда надихає – ЗСУ перемагає – 22»; «Подільська лаванда – 23» та інші.

«Квітка життя»

Нинішня персональна виставка Тетяни Куліш презентується у Світлиці ОЦНТ і показує певний аспект творчої діяльності мисткині, її пошуки в техніці акрилового живопису. Програмною картиною виставки є «Квітка життя», від якої і пішла назва виставки. Вона дуже символічна. Колір сонця в поєднанні з синьо-блакитною водою дають зелений колір життя. Відбувається кругообіг, бо в природі все пов’язане між собою. Без сонця, води і землі не було б життя, яке є енергією пульсуючої матерії. В уяві художниці переплітаються мотиви її дитинства: чиста джерельна вода у криничці, з якої можна напитися і людині, і пташині; мальви, які квітнуть завдяки сонцю і воді та тішать наше око, милують своєю красою.

Переважна більшість картин, представлених на виставці, створені за останні три місяці. Загальна тематика творів – авторська рефлексія на проблеми сьогодення, природу і творчу особистість, яка цю природу осмислює та відтворює у мистецтві живопису. Окремим блоком виділяється цикл «Ремесла» (10 робіт), в яких зображені види декоративно-вжиткового мистецтва у авторській художній інтерпретації. Це кераміка, ткацтво, ковальство, писанкарство, соломкоплетіння тощо. В картинах присутні майстри, які працюють в цих техніках. А також твори їх діяльності. Яскраві роботи виконані в стилістиці декоративного живопису з використанням елементів стилізації та узагальнення.

Реалістичний символізм

В основному картини, представлені на виставці, умовно можна віднести до реалістичного символізму, в яких присутня фантазія, узагальнення, образність та декоративізм. Зокрема, це картини «Таїна», «Перед народженням», «Човен щастя», «На сторожі краси». З великою любов’ю написані квіти, пейзажі, в яких автор передає різні стани природи («Весняний настрій», «Біля криниці», «Пейзаж з калиною», «Соняшникові жнива», «Червень»). Разом з тим, як чудовий аквареліст, авторка виставки представила картину «Серпневий день», написану з натури в техніці акварелі на полотні. А ще художниця любить поєднувати в своїх роботах мотиви, написані з натури з елементами фантазії. Це дуже добре відображено в творах «Натюрморт з присмаком казки», «На крилах весни», «Жовто-синє». Окремо в експозиції виставки виділяється диптих «Стежками долі», «Молодість. Зрілість». В цих картинах багато філософських роздумів. Кожен елемент, кожна деталь працює на образність, символіка кольору розкриває сенс буття. Молодість – це весна і краса життя, а старість – це мудрість і зрілість. У другій частині диптиху на яблуні є ще багато квітів, отже, все продовжується, як і творче життя Тетяни Куліш.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top