skip to Main Content

Мрія про домашнього пацюка допомогла юній шахістці стати чемпіонкою країни

Восьмирічна вінничанка Анастасія Чепка нещодавно стала справжнім відкриттям в найінтелектуальнішій грі. Всього за півтора року тренувань дитина дійшла до вершини у дитячому спорті – двічі стала чемпіонкою України серед дівчаток до восьми років.

За компанію із братами

Хоча спочатку шахи для Насті були всього лише спробою грати за компанію разом із трьома братами, результат перевершив усі очікування. Анастасія не лише швидко опанувала основи гри, але й змогла перевершити хлопців своїми уміннями. Таким чином й розпочинався шлях маленької зірочки.

Коли ми з братиками граємо вдома, я в них виграю. Але іноді молодшому, шестирічному Дмитрику, теж  вдається у мене виграти, – поділилася дівчинка.

Спочатку Анастасії було важко у шахах. Але юна та наполеглива дівчинка перетворила перші невдачі на успіх. Цього року вона виграла чемпіонати Вінниці, області і Всеукраїнський турнір серед однолітків. Відвідує не лише тренування, але й вивчає гру вдома.

Для занять шахами вдома я щодня приділяю дві – три години. Це все нелегко. Мама каже, більше часу приділяти задачам. Іноді вона теж для мене тренер, – продовжує чемпіонка.

Подружка для «Фіалки»

Впевнена у собі Анастасія мріяла про ще одного домашнього пацюка. Батьки пообіцяли його за медаль на домашньому чемпіонаті України серед дівчат до восьми років. Бажання отримати своєму пацюку «Фіалці» подружку надихало дівчинку. Бо до перемоги нас ведуть не лише уміння та стабільні тренування, але й мрії!

Основний чемпіонат України серед дівчат до восьми років, із класичних шахів, був надзвичайно запеклим. Настя по ходу боротьби втратила лідерство. Перед завершальними турами лідирувала шахістка зі Львова. І більшість експертів гадала, що перемога буде за нею.

Але на фініші Анастасія діяла впевнено, стала одноосібною чемпіонкою України з класичної гри та отримала право представити країну на чемпіонатах Європи і світу!

Секрет перемог

Вигравши цей турнір, Настя не зупинилася на досягнутому. Вона взяла участь у ще одному чемпіонаті України, на цей раз із рапіду (швидких шахів). І знову здобула золото! Навіть при тому, що суперниць із різних регіонів зараз було значно більше. Таким чином дівчинка здобула не лише дві престижні перемоги, але й нового друга – пацючка «Розочку».

З дівчатами грати легше, чим з хлопцями. Як відомо, у шахах хлопці переважно є сильнішими за дівчат. Але я маю секрет у грі – ферзевий гамбіт. Цей дебют мені сподобався, я ним виграю багато партій. Він легкий у вивченні, – каже Настя.

Головна мета Анастасії на найближчий час — взяти участь у міжнародних турнірах. Наразі чемпіонка в серпні планує підкорити чемпіонат Європи в Чехії. І показати, що українські дівчатка можуть бути найрозумнішими і найсильнішими у шаховому світі. Щоб здійснити цю мрію, батьки і тренер юної спортсменки шукають партнерів і меценатів.    

Аліна ТАЛАН, «СічНьюз»

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top