skip to Main Content

Новий законопроєкт про мобілізацію розділив суспільство на два табори

На фоні глибокої політичної драми, що розгортається в Україні, новий законопроєкт про мобілізацію стає об’єктом запеклої дискусії. Він розділяє суспільство на два табори – тих, хто бачить у цьому крок у зміцненні обороноздатності країни, та тих, хто спостерігає за цим зі страхом порушення особистих прав.

Кабмін вніс новий законопроєкт про мобілізацію. Тарас Мельничук, голова парламентського уряду, заявив, що “Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

25 грудня документ надали для ознайомлення.

Сам проєкт закону наразі недоступний. Водночас пояснювальна записка містить положення, які пропонує документ. Серед них:

  • зниження призовного віку з 27 до 25 років
  • надання можливості військовослужбовцям, яких звільнили з полону, додаткової відпустки на 90 днів
  • залучення місцевої влади до мобілізації
  • уточнення норм «щодо виконання військово-транспортного обовʼязку»
  • уточнення обов’язків громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації
  • уточнення підстав для відстрочки чи звільнення від призову
  • встановлення додаткових обставин для звільнення чи відстрочки військовозобов’язаних від призову
  • виключення з переліку висновків військово-лікарських комісій висновку про обмежену придатність до військової служби
  • виключення строкової військової служби – як виду військової служби та звільнення зі служби у запас військових строкової військової служби
  • запровадження для всіх громадян базової загальновійськової підготовки до трьох місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах
  • запровадження базової військової служби за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку
  • встановлення обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби
  • надання повноважень Національній поліції щодо участі у заходах мобілізації

Раніше міністр оборони Рустем Умєров розповів, що Міністерство оборони України розглядає можливість розсилати військовозобов’язаним електронні сповіщення для запрошення у військкомати.

У грудні народна депутатка, голова комітету з питань національної оборони Мар’яна Безугла повідомила про обговорення законопроєкту про мобілізацію. У попередньому варіанті, за її словами, передбачається загальний військовий облік і базова загальновійськова підготовка для жінок, водночас їх залучення на бойові посади мають бути тільки добровільними. Згодом у РНБО заявили, що мобілізація жінок наразі не планується.

Ці зміни викликали неоднозначну реакцію в суспільстві. Одні люди вважають, що вони необхідні для зміцнення обороноздатності України, інші – що вони є занадто радикальними та можуть призвести до порушення прав громадян.

Як можна погоджуватись з цим маразмом, який відбувається в Україні, де наші чиновники на чолі з президентом закручують українцям гайки, і приймають різні закони, які пришвидшують процес могилізації українського населення, – пишуть в соцмережах вінничани.

“СічНьюз” провели опитування, щоб дізнатися, чи підтримують вінничани зміни в законопроєкту про мобілізацію.

За результатами опитування 69,7% не підтримують зміни, 14,7% підтримують, але не всі пункти і 15,6% підтримують.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top