skip to Main Content

«Одного разу під Полтавою» – що можна подивитися за один день

«СічНьюз» продовжує серію матеріалів на тему внутрішнього туризму. І пропонує огляд нашого кореспондента про те, що можна встигнути подивитися у Полтаві за один-два дні. Останніми роками увагу до цього обласного центру привернув комедійний серіал «Одного разу під Полтавою».  

Якщо ви вже у місті, одразу направляйтеся у сторону вулиці Соборності, що в самому центрі. Прямуйте через парк до білосніжної альтанки, візитної картки Полтави. Звідси майже все місто – як на долоні.  На цій же горі знаходиться ще один символ міста – пам’ятник галушці. Дерев’яна дощечка, вкрита вишитим рушником, а на ній – тарілка з 12 апетитними галушками та величезна ложка.  Це символізує сімейний достаток і затишок. І, разом з тим, зображує традиційну коронну страву Полтавського регіону.

Зрозуміло, побувати у Полтаві і не поїсти тут традиційних галушок було б дивним. Радимо завітати для цього у фірмові кафе і заклади харчування, де зможете обрати цю страву, яку прославив у своїй творчості Микола Гоголь.      

Повертаючись назад, варто оглянути пам’ятник Гоголю. Геніальний письменник тут жив і навчався та прославив Полтавщину в багатьох своїх творах. Зараз його бронзова скульптура стоїть на високому постаменті в центрі Полтави, на перетині вулиць Небесної сотні та Гоголя.

Тут же можна відпочити в тінистому скверику або прогулятися Алеєю гоголівських героїв. Серед цікавих невеликих скульптур можна впізнати Вакулу, Солоху, Тараса Бульбу, а також композиції «Сорочинський ярмарок» і «Викрадення місяця».

Краєзнавчий музей Полтави налічується 40 музейних залів і понад 200 тисяч експонатів. Там зібрані археологічні знахідки, предмети побуту та культури наших предків і все, що зберігає історію міста.

Якщо приїхали з дитиною, то варто завітати до музею дальньої стратегічної авіації. Колись в Полтаві був військовий аеродром, де базувалася бомбардувальна авіаційна дивізія. Зараз невелика їх частина збереглася у вигляді експонатів Музею дальньої стратегічної авіації, серед яких навіть єдиний у світі бомбардувальник ТУ-160.

Для дітей тут проводять спеціальні екскурсії, де в легкій формі доносять історичні факти. Можна не тільки подивитися, але і побувати всередині літаків.

Якщо є час, варто також завітати на батьківщину Гоголя – село Великі Сорочинці. У будинку, де народився письменник, діє літературно-меморіальний музей.

Фелікс ЖАНІН, «СічНьюз», фото автора

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top