skip to Main Content

Прообразом арки вінницького парку стала іграшкова кішка

Арки Центрального міського парку, який нині носить ім’я Миколи Леонтовича, -– один із символів Вінниці. У радянську епоху хрестоматійна версія полягала в тому, що її було збудовано на честь першого польоту людини у космос. І нібито конструкція арки символізувала Землю, а шпиль, який височіє над нею – космічну ракету, нагадує офіційна туристистична сторінка Вінниці.

Два друга-співавтори

У цю версію вірило не одне покоління вінничан, починаючи з кінця 60-х років ХХ сторіччя. Саме тоді «РБУ-1 Облрембудтрест» спорудив цю вхідну групи парку, що була частиною плану благоустрою Вінниці у ті часи. Авторами проєкту стали архітектори Роман Мархель та Владислав Горбатий, які до всього були ще і приятелями.

Що надихнуло архітектора

І лише у 2000-х, завдяки спогадам вдови Романа Мархеля, Інни Юхимівни, стало відома істина. Насправді її чоловік при створенні цього ескізу, над яким він працював кілька місяців, надихнувся іграшкою.

Роман Романович дуже любив котів. І у його родини була іграшкова кішка із неначе вигнутою спиною, вирізьблена із дерева. Саме вона і стала праобразом вхідної групи парку: ніби кішка стоїть на лапах, вигинаючи спину (це і є арка), та тримає вгору піднятий хвіст (шпиль споруди).

Звісно, за СРСР сім’я Мархелів нікому про цю історію не розповідала, окрім найближчих друзів. Бо якби про це дізналось вище партійне керівництво – проєкт арки ніколи б не затвердили. А історія з планетою, з якої злітає ракета у космос, чудово лягала у тодішню ідеологію, як «Радянський Союз дожене і переможе Америку».

Жодних премій, винагород або почестей

До речі, ще один відомий проєкт Романа Романовича – літак на проспекті Космонавтів. У 1969 році це був “Пам’ятник радянським льотчикам, загиблим при звільненні міста”. У 2016-му цей МІГ-15 забрали із постамента на реставрацію і повернули назад у жовтні 2017-го. Але встановили уже на новий постамент, який гармонійно вписався у відреконструйований проспект.

Архітектор Мархель помер у 1982-му. За життя жодних премій, додаткових винагород або почестей його проєкти так і не принесли. Але зараз, коли запитати вінничан чи гостей міста, які асоціації у них із Вінницею, то серед туристичних локацій обов’язково хтось вкаже на арку Центрального парку.

Володимир ПРИСЯЖНЮК, “СічНьюз”

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top