skip to Main Content

Річниця після аварії на Каховській ГЕС – розповідь жительки Херсону

Шосте червня 2023 року закарбувалося в пам’яті херсонців та всієї України, як чорний день в історії України. О 2:50 ночі рашисти підірвали Каховську ГЕС. Росіяни пошкодили конструкції станції за допомогою вибухівки, закладеної в декількох місцях.

Минув рік. Журналістка “СічНьюз” вирішила дізнатися, що змінилося за рік, яка ситуація зараз. Тамара Качаленко, жителька Херсону, від початку повномасштабного вторгнення залишалася в рідному місті. Вона пережила окупацію, щодня потерпає від обстрілів, але залишається в рідному Херсоні.

Дівчина із сумом в очах пригадує той чорний день.

Дуже складно було це все пережити. За день до цього Херсон дуже обстрілювали. В ніч, коли підірвали ГЕС, Херсон також не спав. Підрив відчувався, як землетрус, – розповідає дівчина.

Про катастрофу дізналися з новин. Тамара пригадує, як люди дзвонили один одному, набирали воду. Всі пам’ятають той страх, який закарбувався в пам’яті.

Район жінки не сильно зачепило, але вона добре пам’ятає розповідь очевидиці. За її словами, тоді телефонували всі й, навіть друзі та знайомі з-за кордону, сповіщали про підрив і закликали до евакуації.

Більшість людей чекали вказівок від влади, але коли їх не отримали, то самостійно зібрали документи, необхідні речі та тікали, – пригадує дівчина.

Зараз люди повертаються до Херсону, відвідують свої будинки або те, що від них залишилося, підтримують один одного. А ось місце підриву заросло вербами.

Збереглися свідчення, що люди гинули цілими родинами. Дуже шкода, що тоді це було недостатньо висвітлено, тому що, навіть фотографії були не настільки якісними, як могли зробити іноземні журналісти, – ділиться Тамара.

Херсон зараз

Зі слів Тамари, обстріли в Херсоні бувають з перемінним успіхом. За рік Херсон обстрілювали дуже потужно. Діти далеко від двору не відходять, а після 18:00 життя у місті завмирає.

Як розповідав один чоловік, його запросили на святкування в район, де прилетіла міна. Але від святкування родина не відмовилася, бо це святе, – сміючись, розповідає Тамара.

Херсон імітує мирне життя. Але, на жаль, воно розвіюється з першим звуком тривоги.

Нагадаємо, раніше Тамара розповідала нам про той день, коли ЗСУ звільнили Херсон та емоції місцевих жителів.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top