skip to Main Content

Скандальні історії українців, які вийшли із Свідків Єгови

Свідки Єгови – це міжнародна релігійна організація, відома своєю чіткою структурою, строгими правилами та активною проповідницькою діяльністю. Їхні вірування ґрунтуються на власному перекладі Біблії, а життя членів регламентується численними директивами.

Однак не всі, хто приєднався до Свідків Єгови, залишаються в цій організації. Деякі з часом, втрачають віру, відчувають розчарування або стикаються з жорстким контролем з боку керівництва. Ці люди роблять складний вибір – покинути Свідків Єгови, ризикуючи втратити зв’язки з сім’єю та друзями.

Історія Павла

Павло Орєхов спеціально для “СічНьюз” поділився своєю історією життя до та після організації.

– Я вже народився в організації. Мої батьки  близько 30 років вже перебувають там. В нас були жорстокі обмеження та контроль. Нам заборонено святкувати Новий рік, День народження та будь-які інші свята. Наприклад, я хотів піти погуляти зі своєю подругою, і нам було близько 20 років. Моя мама дізналася про це і почала питати, хто з вами третій буде? Також нам забороняли носити певний одяг, – розповів Павло.

Також вони казали: якщо я не буду ходити на зібрання, служити чи порушувати якісь правила, то вони будуть закривати холодильник, не будуть мене забезпечувати, повністю від мене відмовляться, – додає хлопець.

Однак з часом Павло почав помічати “підводні камені”, що стало поштовхом до відмови від хрещення.

– Я не пішов сам. Адже за нашою традицією, якщо людина покидає організацію, то з нею розриваються будь-які зв’язки. Звичайно, я не хотів втрачати батьків, друзів, родину. Я просив, щоб моє хрещення анулювали або визнати недійсним. В Свідків є така процедура – рідко, але це буває. Я охрестився, коли мені було 11. Це був фактично несвідомий вибір. Однак старійшини відмовили у моєму проханні. Тоді я дав інтерв’ю на ютубі, де розказав всю правду. Після цього мене виключили, – розповідає хлопець.

Після цього моя рідна мама мене заблокувала. А сестра рідна сказала, що поспілкуємося в той день, коли ховатимемо одного із наших родичів. Нещодавно померла наша бабуся. Вона не належала до організації. Але ані мама, ані батько, ані сестра не прийшли і навіть, не зателефонували.

Хлопцеві довелося почати життя з чистого аркуша. Зараз він викладає англійську мову, винаймає квартиру і ділиться своїми історіями у соцмережах.

Однак позитивні моменти в Павла також були.

– Я не можу сказати, що організація дала мені щось те, чого б я не міг надолужити зараз. Але 26 років я перебував серед людей, яких я любив. Там були мої друзі. Мені подобалося, як дитині, там бути. Нас навчали ораторському мистецтву. Це добре, бо мені подобається розмовляти з людьми, комуні кувати. Але я шкодую про час, який я витратив.

Історія Анастасії

Анастасія познайомилися з організацією в 11 років. Разом з мамою та сестрою вони почали вивчати Біблію.

– Я була досить активним Свідком Єгови. Мама з 11-12 років почала брати мене на зібрання, де я активно почала вивчати їхнє життя, віру і традиції. Під час перебування в секті я мала справу і з сексуальними домаганнями, і з переслідуваннями. Були і крадіжки, і проникнення в житло, – розповіла для “СічНьюз” Анастасія.

На той момент вона вважала, що це нормально. Це пов’язано із “духом” секти, коли ти маєш дозволяти іншим порушувати твої кордони та поступатися.

– Я почала зустрічатися з хлопцем, який не був Свідком. Я з ним гуляла, нас хтось десь побачив.  Його ніхто не знав. Щоб знайти якусь інформацію про мого хлопця, вони залізли в моє житло. На той момент я на кілька днів поїхала з міста. А коли повернулася, зрозуміла, що всі мої речі перевернуті і там хтось нишпорив, – розповідає Анастасія.

Вона наймала квартиру у Свідків, тому в них був дублікат ключів.

– Я не викликала поліцію. На той момент мені здавалося, що я роблю щось не так. В мене було відчуття сорому. Я не захищала свої кордони, приватність. А, навпаки, виникло відчуття того, що саме я роблю помилку, – розповідає дівчина.

Зараз Анастасія не є Свідком, разом із сестрою вони почали нове життя. Мати залишилася в релігійній організації і не підтримує з ними зв’язок.

– Я хотіла повернутися до секти, тому що там мої друзі, мама, я любила комунікацію. Я не знала, як мені жити далі. Тоді я звернулася до спеціаліста. Вже понад рік я займаюсь з психологом, це мені дуже допомогло. Я зрозуміла, що моє життя не закінчилося. Воно зовсім не таке, як я бачила його в секті, – розповіла дівчина.

Також вона додала, що людина, яка розуміє свої кордони і яка знає, чого вона хоче, не потрапить до секти.

– Але якщо таке сталося, то важливо розуміти, що для нас є пріоритетом. Не боятися розвивати впевненість в собі, розширювати свій кругозір, коло знайомих, бо без  підтримки дуже важко, можна впасти в депресію. І, звичайно, звернутися до спеціаліста, – додала Анастасія.

Коментар юриста

Постійний юридичний експерт “СічНьюз” прокоментував, чи є діяльність організації “Свідки Єгови” законною.

В Українській Конституції закріплена свобода совісті. Це означає, що кожен  має право вільного вибору віросповідання. Діяльність релігійних організацій в Україні грунтується на тих же принципах. Так, в Україні може діяти будь-яка релігійна організація, діяльність якої не порушує та не закликає своїх послідовників порушувати чинне в Україні законодавство.

Також він додав, що релігійна організація, чия ідеологія не відповідає традиційним українським поглядом на буття, цілком може законно діяти на території України. Так, релігійна організація яка пропагує ідеологію зі стертими особистими кордонами, має право на існування в Україні. Однак лише за умови, що з таким становищем свідомо погоджується сам послідовник.

Виховання дітей в умовах закритої від зовнішнього світу релігійній спільноті є явним порушенням основних прав дитини, і є незаконним. В такій організації мають прийматись лише повнолітні громадяни. Як  наприклад, в Церкві Ісуса Христа останніх днів – самій закритій релігійній спільноті.

Дітям же можна розповідати основи своєї віри. Але не закривати від зовнішнього світу та не силувати дотримуватись певних правил. В противному випадку маємо сімейне насильство, що переслідується за законом. Тоді сама дитина, незалежно від свого віку, має право звернутися за захистом своїх прав до правоохоронних органів або до служби у справах дітей, – додав юрист.

P.S. Редакція готова в будь-який момент надати місце для висловлювання своєї точки зору представникам Свідків Єгови.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 2 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top