skip to Main Content

У Вінниці половина жителів потерпають від невідповідності графіків відключень електроенергії

На Вінниччині знову оновили графіки відключень. Вони діятимуть з першого по сьоме липня. Графіки розробили  з метою стабілізації забезпечення електропостачання споживачів. Вони застосовується для дотримання доведених «Укренерго» лімітів споживання електричної енергії для  області з метою збалансування енергосистеми України.

Журналісти “СічНьюз” вирішили дізнатися, чи збігаються графіки з відключеннями світла.

За результатами опитування у  56.1% не збігається, у 25.1% частково, 8.6% не вимикають світло, 10.2 % вимикаються відповідно до графіків. 

Думки вінничан розділилися. Адже одні підтримують виключення, а інші, навпаки, засуджують.

– Вся ця катавасія зі світлом не через ДТЕК, а через наших хворих на всю голову сусідів. Людям в Харкові набагато важче, ніж нам, – пишуть деякі вінничани.

– На П’ятничанах, в районі дач, ніякого графіку немає. Коли бажають вимикають, а коли згадають про те, що там теж люди живуть, можуть ощасливити, – пишуть вінничани в коментарях.

Як заощадити електроенергію

  • Йдучи, гасіть світло. Хоч це і банально, багато- хто забуває натиснути на вимикач, залишаючи приміщення.
  • Протирайте лампочки і плафони. Пил здатен «з’їсти» до 20% випромінюваного світла. Протираючи лампи під час вбирання, ви істотно поліпшите якість освітлення в будинку, не вдаючись до більш потужних джерел світла.
  • Частіше мийте вікна. Аналогічна ситуація з вікнами. Пил перешкоджає потраплянню в приміщення природного світла, тому вам доводиться частіше включати штучне освітлення, витрачаючи електроенергію.
  • Не ставте в холодильник гарячі страви. В такому випадку, для підтримки заданої температури, холодильник витрачає в рази більше електроенергії.
  • Регулярно розморожуйте холодильник. Наявність льоду на стінках пристрою підвищує його енергоспоживання на 15-20%.
  • Повністю вимикайте побутову техніку. Телевізор, мікрохвильова піч, електрочайник — це ті прилади, які працюють фоновому режимі. Тобто, вони витрачають електроенергію, навіть коли ви ними не користуєтеся. Тому рекомендується повністю відключати їх від мережі.
  • Прання в холодній воді. Сьогодні існує безліч миючих засобів для прання в холодній воді. Крім того, таким чином ви зможете попередити вицвітання одягу, так ще й заощадите значну долю витрат на електроенергію.
  • Вночі відкривайте вікна, а вдень — завішуйте. Це не складно, але дуже ефективно для економії в літній період. Відкриті вночі вікна допоможуть знизити температуру в приміщенні на 10-15 градусів, а завішені вдень штори — не дадуть проникнути спеці. Отже, ви будете набагато менше використовувати кондиціонер, який, між тим, споживає 2,0-3,5 кВт електроенергії на годину.
  • Переведіть бойлер на економний режим. Часто споживачі цікавляться, як економити електроенергію з бойлером, адже відключати його на ніч не рекомендується. Ми радимо встановити температуру для повсякденного користування 50-60 градусів.

І один раз на тиждень підвищувати її до 90 градусів на декілька годин, щоб запобігти появі бактерій всередині баку. До того ж, важливо своєчасно виконувати техобслуговування пристрою.

Яна ТИХОЛАЗ, “СічНьюз”

Поділитися
5 1 голос
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top