skip to Main Content

У Вінниці пройде фінал Всеукраїнського національного чемпіонату з триатлону

У Вінниці триатлон почали культивувати лише рік тому. І ось тепер маємо вагому медаль на всеукраїнському рівні. Нагадаємо, триатлон складається із бігу, плавання і велоперегонів.  

Андрія Гальчинського добре знають у Вінниці та далеко за її межами, як успішного організатора змагань із дрифту (різновиду автоспорту). Він і надалі опікується розвитком цього виду спорту. Але у Вінниці через війну зараз немає арени для проведення автоперегонів. Тому їх організовують у сусідньому Хмельницькому.

Також Андрій Гальчинський раніше займався тайським боксом, кікбоксингом. Мав у єдиноборствах високі розряди, був призером різноманітних змагань. Але понад рік тому, аби підтримувати гарну фізичну форму, почав активно бігати і плавати. З часом вирішив започаткувати на Вінниччині триатлон і очолив обласну федерацію.  

Андрій Гальчинський днями представляв наш регіон на клубному чемпіонаті України з триатлону, який пройшов у Хмельницькому. Спортсмени вправлялися у плаванні на півтора кілометра, велогонці протяжністю 40 кілометрів та легкоатлетичному бігу на десять кілометрів. Це так звана олімпійська дистанція. Бо саме за такою системою відбуваються змагання на Олімпійських іграх.  

Круті підйоми і шалена швидкість 

На старт виходили 120 учасників зі всієї України, які виступали у десяти вікових категоріях. 45-річний президент обласної федерації триатлону Андрій Гальчинський виборов бронзову нагороду у своїй віковій категорії, а в загальному заліку став 65-м. Це значне досягнення, оскільки у нашому місті цей вид спорту почали культивуватися лише рік тому.

Усі етапи вимагали чималої витривалості. Найкраще вінничанину вдалися плавання і біг. А ось велоперегони виявилися для нього складними.  

— Велогонка. йшла по крутим підйомам. Вверх підійматися було важко. А вниз ми рухалися із великою швидкістю – до 70 км на годину. І далеко не по ідеальній трасі Це, зрозуміло, було небезпечно, — каже Андрій Гальчинський.

Під час запливу на озері у Хмельницькому спортсменам також було нелегко. Адже водоймище наразі «цвіте», що знижує видимість і уповільнює рух плавця.    

 — Я тренуюся плавати у спорткомплексі «Маяк» та у Могилівці, де ми проводимо змагання. Це важливо, адже запливи триатлонистів зазвичай відбуваються на відкритій воді. А ось їздимо на велосипеді і бігаємо на тренуваннях у різноманітних місцях, —  продовжує Андрій Гальчинський.  

    

Організовують Всеукраїнські змагання

Незабаром, 27 серпня, вже у Вінниці пройде фінал Всеукраїнського національного чемпіонату з триатлону. Там запрошують взяти як досвідчених триатлетів, так і новачків.   

— Організувати змагання у Хмельницькому допомогла міська влада. На фіналі національного чемпіонату, які пройде у Вінниці, ми також розраховуємо на підтримку. Це є запорукою масовості і широкої географії нашого змагання, — каже Андрій Гальчинський.   

Як нагадав голова міського спорткомітету Сергій Краєвський, у Вінниці на початку 2023 року відбувся чемпіонат із акватлону, в якому взяли участь понад 250 дітей та дорослих. А вже влітку провели чемпіонат області й перший етап нового національного чемпіонату.

Як долучитися

Долучитися до занять із триатлону у Вінниці можуть усі охочі. У місті діє спортивна секція обласної федерації. Дізнатися більше можна на її сторінці в «Інстаґрамі» або за телефоном (067)432-04-08.

У обласної федерації триатлону є тренери, які готують спортсменів до певного виду програми (бігу, плавання або велоспорту).

Серед них є і сам Андрій Гальчинський. Він приймає на тренування всіх охочих віком від п’яти років. Верхнього вікового цензу для початківців немає.

— Наприклад, на клубному чемпіонаті України спортсмени змагалися у десяти вікових категоріях. Тому людина будь-якого віку може вийти на старти із триатлону і позмагатися за медалі, —  наголосив Андрій Гальчинський.        

Фелікс ЖАНІН, «Січ Ньюс», фото надано Андрієм Гальчинським

Поділитися
0 0 голосів
Рейтинг статті
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Back To Top